Vijesti / Kultura

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje 'Život i smrt aristokracije starijega željeznog doba' 23. siječnja u palači Herzer

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje 'Život i smrt aristokracije starijega željeznog doba' 23. siječnja u palači Herzer
Gradski muzej Varaždin

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan...

U sklopu 'Srijede u Muzeju' 23. siječnja, u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom 'Život i smrt aristokracije starijega željeznog doba'.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na predavanju će biti riječi o novostima iz Projekta 'Iron-Age-Danube', koji se provodi u okviru Interreg Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. - 2020. i financira iz fonda Europske unije (ERDF), a njime je obuhvaćeno i istraživanje jalžabetske Gomile. 

- Tijekom provedbe projekta u 2017. godini djelatnici Instituta za arheologiju otkrili su da je jalžabetska Gomila, jedna od najpoznatijih prapovijesnih grobnica na tlu Europe, teško oštećena nakon razorne pljačke. U predavanju, koje je pripremio voditelj projektnog tima dr. sc. Saša Kovačević, donose se najnovije informacije o hitnim zaštitnim arheološkim istraživanjima koja su poslije vandalizma uslijedila - stoji u najavi.

- Nalazi iz Jalžabeta, kao i s drugih lokaliteta u Hrvatskoj i Europi, poslužit će kao izvrsna podloga rekonstrukciji kulture življenja, ali i kompleksnih rituala vezanih uz smrt i pogrebe najviših slojeva društva tijekom starijega željeznog doba - stoji u najavi.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!