Vijesti / Kultura

FILMSKI KLUB

Kultni vestern 'Odmetnik Josey Wales' u petak na velikom platnu Kina Gaj!

Kultni vestern 'Odmetnik Josey Wales' u petak na velikom platnu Kina Gaj!
Kino Gaj

Film će se u Kinu Gaj prikazati u petak, 4. siječnja...

U sklopu Filmskog kluba u Kinu Gaj ovog će se petka prikazati klutni vestern 'Odmetnik Josey Wales'. U glavnoj ulozi je Clint Eastwood, a on potpisuje i režiju.

Film će se u Kinu Gaj prikazati u petak, 4. siječnja, s početkom u 20 sati i 30 minuta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijena ulaznice je 15 kuna.

Fotografija Kino Gaj.

Više o filmu Odmetnik Josey Wales

SAD u kaosu Građanskog rata. Mirni i radišni farmer s Juga Josey Wales (C. Eastwood) skrbi za svoju obitelj ne sluteći što ga čeka. Vojnici Unije zvani Red Legs predvođeni okrutnim Terrillom (B. McKinney) opljačkaju Walesovu farmu, pobiju obitelj i spale kuću. Preživjevši napad on se uključi u vojsku Konfederacije odbivši da se sa svojim zapovjednikom Fletcherom (J. Vernon) preda pobjedničkoj sjevernjačkoj strani. Postane odmetnik...

Film je nominiran za Oscar za najbolji originalni glazbeni broj. 1996. ga je američka Kongresna knjižnica proglasila "kulturno, povijesno ili estetski značajnim" i odabrala za čuvanje u Državnom filmskom registru. Osim toga, bio je to i jedan od nekoliko vesterna koji su doživjeli umjetnički i komercijalni uspjeh u sedamdesetima, periodu kad se smatralo da je vestern na izdisaju kao glavni holivudski žanr.

Smatra se 'revizionističkim vesternom'. Jedan od glavnih razloga za to je i glavni junak, koji je odmetnik, dok je sjevernjačka (dakle, američka) konjica prikazana u negativnom tonu. To je izravna suprotnost vesternima s Johnom Wayneom i Jamesom Stewartom u kojima je junak uvijek na strani reda i zakona.

Clint Eastwood je po izlasku DVD izdanja 1999. rekao kako mu je to njegov najdraži film.

Ovaj film bio je izravni "krivac" za "Eastwoodovo pravilo" Ceha američkih redatelja (DGA). Nakon što je Eastwood zamijenio redatelja Philipa Kaufmana, DGA je uvela pravilo da nijedan član glumačke ili tehničke ekipe ne smije zamijeniti redatelja filma.

Film je snimljen prema romanu Forresta Cartera. Nakon objavljivanja filma, otkriveno je da je Forrest Carter zapravo Asa Carter (1925.-1979.), bivši član Ku Klux Klana i pisac govora za političara Georgea Wallacea. Eastwood i ostali koji su bili uključeni u produkciju to navodno nisu znali. Ironično, glavna tema filma je o ljudima različitih rasa koji uče kako živjeti zajedno u miru.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video