Vijesti / Kultura

KRUNA PROSLAVE

190 GODINA POSTOJANJA Izložba posvećena dugoj i bogatoj povijesti Glazbene škole privukla brojne posjetitelje

190 GODINA POSTOJANJA Izložba posvećena dugoj i bogatoj povijesti Glazbene škole privukla brojne posjetitelje
Glazbena škola u Varaždinu

Izložba u Galeriji starih i novih majstora ostaje otvorena do 3. ožujka 2019. godine...

Brojnim je programima Glazbena škola u Varaždinu tijekom ove godine slavila 190. obljetnicu utemeljenja, a kruna slavljeničkog programa velika je izložba otvorena sinoć u Galeriji starih i novih majstora na varaždinskom Stančićevom trgu.

Povijest škole koja danas ima 800-tinjak učenika, 47 razrednih odjeljenja, 2 područna odjela, 3 350 četvornih metara prostora, 114 djelatnika, 200 događanja godišnje i gotovo 200 raznovrsnih nagrada i priznanja ispričana je kroz više od stotinu kataloških jedinica - od povijesnih dokumenata do svirala, te brojnih predmeta iz fundusa škole, Gradskog muzeja, Državnog arhiva, Etnografskog muzeja u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, te privatnih vlasnika, prikazujući i važne osobe za razvoj slavljeničke škole.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Izložba se sastoji od uvodnog dijela u kojem smo pokušali objasniti važnost glazbe i glazbenog obrazovanja kroz povijest do današnjih vremena. Izloženi su raznovrsni instrumenti od povijesnih, tradicijskih do današnjih, pjesmarice i udžbenici. Nastavlja se na kronološki dio od početka Glazbene škole 1828. pa prema današnjim danima. Krešimir Filić pokazao se i ovom izložbom kao čovjek koji je na nevjerojatan način zadužio i varaždinsku i hrvatsku kulturnu javnost. 1936. godine inicirano je, nakon dvadeset godina prekida rada, ponovno osnivanje Glazbene škole. Krešimir Filić postao je ravnateljem škole u tim turbulentnim godinama između dva rata, a i zaslužan je i za prikupljanje većine predmeta koje predstavljamo na ovoj izložbi - istaknula je kustosica izložbe Jelena Rančić

U Galeriji starih i novih majstora otvorena izložba pod nazivom 'Glazbena škola u Varaždinu - 190 godina djelovanja' Glazbena škola u Varaždinu

- Ova je izložba kruna proslave 190. obljetnice utemeljenja Glazbene škole. Glazbu, na neki način, povezujemo s licima i svima koji su tu glazbu stvarali i prenosili je, ali je i živjeli i kroz ova gotovo dva stoljeća škole radili to s ljubavlju. Čestitke svima, sadašnjim i bivšim učenicima i profesorima škole, ali i onima koji su povezali cijeli grad Varaždin s Glazbenom školom, ali i cijelu Hrvatsku, jer ova izložba i lica koje vidimo na fotografijama ime Glazbene škole prenosili su diljem svijeta. Svima čestitam i nadam se da će tako biti ubuduće - naglasila je na otvorenju ministrica znanosti i obrazovanja  Blaženka Divjak

Glazbena je škola na ponos generacijama Varaždinaca, kao i cijele županije, jer kako je istaknula posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević ona promiče ime Županije diljem svijeta preko svojih bivših i sadašnjih učenika i profesora i potvrđuje se kao jedna od najboljih glazbenih škola u ovom dijelu Europe.

 - Neupitna kvaliteta i uspješnost škole potaknula je nas kao Županiju da krenemo u suradnju sa Sveučilištem Sjever kako bi našu školu podigli 'stepenicu više' i otvorili Konzervatorij u Varaždinu. Vjerujem da ćemo se svi zajedno angažirati u tom projektu - rekla je Martinčević.

Glazbenu su školu osnovali Varaždinci prije 190. godina, podsjetio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i kao i sve druge ustanove u Varaždinu napravili su to svojim vlastitim znanjem, entuzijazmom i sposobnostima i vlastitim novcem.

207a5913c96c56ece43199edd960cd08.jpg?v=2- Varaždin je grad glazbe i kulturnih dostignuća općenito i cijeli niz glazbenika koji su obilježili ne samo varaždinsku, hrvatsku, već i europsku glazbenu scenu potekli su iz ovog okruženja i time se treba pohvaliti. Nedavna suradnja Glazbene škole s HNK-om u mjuziklu Glazba srca mog pokazala je kako se mogu stvarati veća glazbeno-scenska djela - rekao je gradonačelnik Čehok dodajući kako se nagodinu planira u kooprodukciji sa školom i partnerima i novi veliki oper-air projekt na glavnom gradskom trgu.

Izložba u Galeriji starih i novih majstora ostaje otvorena do 3. ožujka 2019. godine, a već sutra u 18.30 u varaždinskoj Katedrali bit će održan koncert 'Ususret Božiću' na kojem će nastupiti mladi orguljaši Glazbene škole, dok će idućeg petka u Koncertnoj dvorani slavljeničke škole učenici škole upriličiti tradicionalni božićni koncert.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video