Vijesti / Kultura

53. Zagrebački salon

FOTO Revijalna izložba hrvatske arhitekture 53. Zagrebački salon otvorena u Studentskom domu u Varaždinu

FOTO Revijalna izložba hrvatske arhitekture 53. Zagrebački salon otvorena u Studentskom domu u Varaždinu
Varaždinski.hr

Zagrebački salon je tradicionalna manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koju je 1965. godine utemeljila Skupština Grada Zagreba, a organizira je Udruženje hrvatskih arhitekata...

U Studentskom klubu u sklopu Studentskog doma u Merlićevoj ulici otvorena je revijalna izložba hrvatske arhitekture 53. Zagrebački salon koju možete razgledati do iduće subote. 

Zagrebački salon je tradicionalna manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koju je 1965. godine utemeljila Skupština Grada Zagreba, a organizira je Udruženje hrvatskih arhitekata. Gostovanje izložbe u Varaždinu organiziralo je Društvo arhitekata Varaždin

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Salon se održava svake tri godine, a ove godine koncept izložbe i radove koji su prikazani u sklopu izložbe selektirali su Ana Džokić i Marc Neelen iz arhitektonskog studija STEALTH.unlimited te Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić. Tema izložbe je 'Desetljeće 2008 – 2018', a cilj je bio prikazati posljedice koje je globalna financijska kriza koja je započela 2008. godine ostavila na graditeljstvo u cjelini. Je li nakon 10 godina kriza doista iza nas, čemu nas je podučila i što možemo očekivati u idućem desetljeću, pitanja su koja su postavili selektori izložbe.

Centralni dio izložbe obuhvaća pregled trogodišnje strukovne aktivnosti uz prikaz gotovo 180 radova grupiranih po temama koje je na površinu iznijelo prethodno desetljeće kao što su institucionalne promjene, krize identiteta, kulturne prakse i odmaci od realnosti, a dopunjena je kronološkim presjekom relevantnih događaja koji su obilježili proteklo desetljeće. 

Otvorenje revijalne izložbe hrvatske arhitekture 53. Zagrebački salon Revijalna izložba 53. Zagrebački salon

Salon je međutim okupio i mlade arhitekte i istraživače iz pet hrvatskih gradova, među njima i iz Varaždina, koji su pokušali odgovoriti kako bi trebalo izgledati desetljeće pred nama. Mladi arhitekti iz Splita, Šibenika, Zadra, Karlovca i Varaždina promišljali su tako svoje gradove na drugačiji način i u obliku karata pokušali prezentirati svoja viđenja prostora u kojem su odrasli. 

- Varaždin je prikazan kroz 12 studentskih arhitektonskih rješenja. Mladi arhitekti vratili su se u svoj rodni grad i pokušali riješiti problem u prostorima u kojima su odrasli i koje najbolje poznaju. Svakog arhitekta trebali bi ste, prije nego li ga pitate kako nešto ispraviti ili napraviti, pitati je li nešto dobra ideja. Karta Varaždina na 53. Zagrebačkom salonu prikazuje 12 arhitektonskih diploma, 12 istraženih problema i 12 kvalitetno promišljenih odgovora - objasnila je Kristina Škrokov iz Društva arhitekata Varaždin. 

Izložbu 53. Zagrebački salon u prostorima Studentskog kluba u sklopu Studentskog doma u Varaždinu možete razgledati do subote, a u subotu će biti održana i zanimljiva predavanja. Mladi splitski arhitekt Jure Kuzmanić održat će predavanje pod nazivom 'Putovanje kroz neopustošenu budućnost', Mirna Udovčić prezentirat će svoj projekt revitalizacije Kulturnog centra Dubrava, Janko Kralj predstavit će projekt obnove i prenamjene robne kuće VAMA, a Dora Ivančan prezentirat će projekt preobrazbe obale rijeke Drave na području Varaždina.

Više informacija možete pronaći na facebook stranicama Društva arhitekata Varaždin.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video