Vijesti / Kultura

SRIJEDA U MUZEJU

O GLAZBENOJ ŠKOLI Izložba posvećena učiteljima i učenicima, glazbenicima i skladateljima 12. prosinca u palači Sermage

O GLAZBENOJ ŠKOLI Izložba posvećena učiteljima i učenicima, glazbenicima i skladateljima 12. prosinca u palači Sermage
Glazbena škola u Varaždinu

Izložbom se javnosti žele približiti važne osobe, događaji i prijelomni trenuci iz povijesti rada varaždinske Glazbene škole...

Gradski muzej Varaždin i Glazbena škola u Varaždinu organizatori su izložbe pod nazivom 'Glazbena škola u Varaždinu - 190 godina djelovanja', koja se u palači Sermage otvara u srijedu, 12. prosinca.

Izložba se otvara u 19 sati, a za razgled je postavljena do 3. ožujka iduće godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prigodna izložba posvećena je učiteljima i učenicima, glazbenicima i skladateljima, entuzijastima i kulturnjacima koji su svojim zalaganjima i naporima, u često nenaklonjenim povijesnim i političkim prilikama, osnovali i kroz gotovo dva stoljeća održali ovu znamenitu varaždinsku kulturnu i obrazovnu ustanovu. 

Glazbenu školu u Varaždinu utemeljilo je Varaždinsko glazbeno društvo 1828. godine, u vrijeme kad su se slične institucije počele javljati u Europi, što nije bio samo početak sustavnoga javnoga glazbenog obrazovanja nego i poticaj javnim koncertima, koji su i na europskom tlu tek dobivali zamah.

U Glazbenoj školi u Varaždinu su stasale brojne generacije učenika, među kojima su mnogi, nastavljajući svoje obrazovanje u glazbenim centrima širom svijeta, izgradili uspješne karijere solista, komornih i orkestralnih glazbenika te glazbenih pedagoga, što je školi osiguralo izniman ugled u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Izložba obuhvaća dvjestotinjak predmeta iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, arhiva Glazbene škole u Varaždinu, Etnografskog muzeja u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Državnog arhiva u Varaždinu i privatnog vlasništva, kojima se javnosti žele približiti važne osobe, događaji i prijelomni trenuci iz povijesti rada varaždinske Glazbene škole.

Uz uvodni dio izložbe posvećen je glazbi kao elementarnoj potrebi u svim ljudskim kulturama i civilizacijama, zastupljene su i cjeline o Musikvereinu i osnutku Glazbene škole te njezinu djelovanju u drugoj polovici 20. stoljeća i radu ove kulturno-obrazovne ustanove kao suvremene škole 21. stoljeća.

Izložba je upotpunjena i videoprojekcijama i uređajima za reprodukciju glazbe, s odabranim glazbenim primjerima, koji pojedinim izlošcima daju ključnu auditivnu komponentu, važnu za oživljavanje i razumijevanje, dok su neki likovni primjeri odabrani kao ilustracija glazbenog jezika. 

Autorica stručne izložbene koncepcije je kustosica u GMV-u Jelena Rančić, a uz njezin tekst u popratnom katalogu nalazi se i tekst muzikologinje Nataše Maričić s povijesnim pregledom razvoja i djelovanja Glazbene škole u Varaždinu te prigodni uvodnik aktualnog ravnatelja te ustanove Davora Matačića

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video