Vijesti / Kultura

PREDSTAVA

HNK u Varaždinu: Predstava 'Luđak i opatica' u petak 7. prosinca u 20 sati

HNK u Varaždinu: Predstava 'Luđak i opatica' u petak 7. prosinca u 20 sati
Droolia UFO

Glavni lik Luđaka i opatice je Mieczysław Walpurg i on je metafora osnovne autorove teze koja kazuje kako svijet teži masovnosti i nestanku individualaca.

Predstava 'Luđak i opatica' na rasporedu je u petak, 7. prosinca, s početkom u 20 sati u HNK u Varaždinu.

Riječ je djelu poljskog pisca Stanislawa Ignacyja Witkiewicza premijerno izvedeno početkom studenoga, a napisanog 1923. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekstualni predložak varaždinske izvedbe prijevod je hrvatskog polonista Dalibora Blažine.

Redatelj je Jasmin Novljaković, dok glavne uloge nose Marinko Prga, veteran varaždinskog teatra, i mlada glumica Elizabeta Brodić, kojoj je 'Luđak i opatica' glumački prvijenac u varaždinskom kazalištu.

Uz njih, glume još Ivana Zanjko, Zdenko Brlek, Filip i Nikša Eldan, Jakov Jozić i Darko Plovanić.

Vezana vijest:

Premijera predstave Luđak i opatica Osvrt Branka Detelja Drama 'Luđak i opatica' raskrinkavanje je nakaznog odnosa sustava i pojedinca

Glavni lik Luđaka i opatice je Mieczysław Walpurg, igra ga Marinko Prga, i on je metafora osnovne Witkiewiczeve teze koja kazuje kako svijet teži masovnosti i nestanku individualaca.

Komad u prvi plan postavlja jednu od verzija omiljenog piščeva junaka – Umjetnika, ovaj put pjesnika, zatvorenog u ludnici i svezanog u luđačku košulju. Tako dvostruko zatočeni Walpurg objekt je borbe dviju terapijskih škola: tradicionalne psihijatrije, oličene u dr. Burdygielu, i psihoanalize, čije eksperimente provodi dr. Grün, uzaludno nastojeći razriješiti Walpurgov predmnijevani kompleks. Pjesnikovo osobno oslobođenje vodi kroz zavođenje lijepe Sestre Anne, odnosno 'spontano' ubojstvo jednog od liječnika, dr. Burdygiela...

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video