Vijesti / Kultura

Chromtrails

LILA HERCEG 'Inspiracija za ovu izložbu bile su mi teorije zavjera'

LILA HERCEG 'Inspiracija za ovu izložbu bile su mi teorije zavjera'
Varaždinski.hr

Instalacija 'Chromtrails' je jubilarna deseta samostalna izložba varaždinske umjetnice Lile Herceg i prva samostalna izložba nakon četiri godine.

U Galeriji HDLU-a Varaždin u Kuli stražarnici Starog grada do 8. prosinca možete pogledati zanimljivu multimedijalnu umjetničku instalaciju pod nazivom 'Chromtrails' varaždinske umjetnice Lile Herceg.

Instalacija 'Chromtrails' zapravo je jubilarna 10 samostalna izložba varaždinske umjetnice Lile Herceg i prva samostalna izložba nakon četiri godine. Inspiracija za ovu umjetničku instalaciju bile su joj, kaže, teorije zavjere.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Danas se jako puno priča o teorijama zavjere, a jedna od najčešćih teorija zavjere je ona o chemtrailsima koja govori da bijeli tragovi koje vidimo na nebu nisu kondenzacijske pare aviona nego da se radi o kemijskim tragovima koji, ovisno o teoriji zavjere, služe ili za uništenje komaraca i ostalih insekata ili za zahlađivanje atmosfere i kontrolu vremenskih prilika i neprilika ili za širenje virusa i bakterija. Ja ne znam jesu li te teorije istina ili ne ali one su prisutne i samim time suvremene - rekla nam je Herceg.

Inspirirana tim teorijama zavjere Herceg je umjesto 'kemije' u priču uvela 'boju'.

- Chromtrails su obojani tragovi emocionalnih bilješki koje su ključna energija kroz život i, drugim riječima, oslikavaju našu osobnu povijest. Chromtrails su povezani s mislima kao bojama. Kao što su chemtrailsi toksični za naše zdravlje i čine nas nervoznima, umornima i bolesnima tako su i naše negativne misli toksične za naš um i odnose. Izložba dakle govori o nevremenu, o nevremenu u prirodi ali i o nevremenu u samom čovjeku, a poruka je da treba razmišljati i o onome što se događa u našoj glavi kao i onom što se događa na nebu - poručila je Herceg.

Instalaciju 'Chromtrails' umjetnica je ostvarila kroz linije u prostoru koje je izradila od reciklabilnog tekstila, a dojam pojačava i atmosferična rasvjeta za koju se pobrinuo majstor rasvjete Mladen Liber.

Instalacija 'Chromtrails' varaždinske umjetnice Lile Herceg u Kuli stražarnici Lila Herceg, instalacija Chromtrails u Kuli stražarnici

Izložbu je u ponedjeljak, 19. studenog, otvorio predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin Nenad Opačić koji je tom prilikom naglasio da je Galerija HDLU-a Varaždin postala važan dio kulturne ponude Grada Varaždina.

- Ovo je već 30. izložba u ovom prostoru što je dokaz da ovaj prostor živi. Na tome možemo posebno zahvaliti našim mladim članovima koji se izuzetno trude afirmirati ovaj prostor. Ovim prostorom i izložbama koje organiziramo mi likovnjaci dajemo doprinos kulturi i turizmu Grada Varaždina - naglasio je Opačić.

Izložbu 'Chromtrails' možete razgledati u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Starog grada do 8. prosinca.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video