Vijesti / Kultura

KROZ PUSTINJU I PRAŠUMU

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje o putovanjima braće Seljan privuklo brojne posjetitelje

SRIJEDA U MUZEJU Predavanje o putovanjima braće Seljan privuklo brojne posjetitelje
Gradski muzej Varaždin

Hrvatski putnici i istraživači braća Mirko i Stevo Seljan poznati su po multidisciplinarnim istraživanjima koje su poduzeli na kraju 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi...

U sklopu Srijede u muzeju, 7. studenog, je u palači Herzer održano predavanje pod nazivom 'Braća Seljan kroz prašume i pustinju'.

Hrvatski putnici i istraživači braća Mirko i Stevo Seljan poznati su po multidisciplinarnim istraživanjima koje su poduzeli na kraju 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na put oko svijeta krenuli su iz rodnoga Karlovca 1899. godine.

Tijekom afričke ekspedicije proputovali su, uglavnom pješice, Egipat, Somaliju, Sudan i Etiopiju, obišavši prostor od 50.000 četvornih kilometara, na kojem su istraživali lokalne plemenske skupine.

- Nakon kraćeg boravka u Europi, 1903. uputili su se u Južnu Ameriku, na područje nepreglednih pampasa, golemih i neistraženih rijeka i prašuma te ruševina drevnih civilizacija, susrevši se s indijanskim narodima koji nikad dotad nisu vidjeli bijelce.
Svoja istraživanja su dokumentirali, a prikupljene predmete s ekspedicija, fotografije, putne bilježnice, pisma i zemljopisne karte darovali su Etnografskomu muzeju u Zagrebu, gdje je ove godine, sve do 18. studenoga, otvorena izložba te građe - stoji u priopćenju.

 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!