Vijesti / Kultura

GOSTOVANJE U HNK

Gogoljev 'Revizor' u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija igra 24. listopada

Gogoljev 'Revizor' u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija igra 24. listopada
Novković

Drama 'Revizor' N. V. Gogolja bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije, jer moralna iskrivljenost, naopake društvene vrijednosti, licemjerje i beskičmenjaštvo su vječni.

Nakon uspješnog gostovanja HNK iz Zagreba i Opere&Theatra Madlenianum iz Zemuna, HNK u Varaždinu najavljuje gostovanje Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija s predstavom 'Revizor' Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Dražena Ferenčine. 

Predstava je na rasporedu u srijedu, 24. listopada, u 20 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Igraju Damir Lončar, Dubravka Ostojić, Nina Kaić Madić / Ana Magud, Davor Svedružić, Goran Malus, Ivica Zadro, Igor Mešin, Saša Buneta, Vanja Ćirić, Filip Juričić, Ivan Magud, Ljubo Zečević, Marija Borić.

Predstava je 2017. godine osvojila nagrada za najbolju predstavu u cjelini na VI. Bobijevim danima smijeha.

- Drama 'Revizor' N. V. Gogolja bez sumnje spada među najpoznatije i najbolje društvene komedije; bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije, jer moralna iskrivljenost, naopake društvene vrijednosti, licemjerje i beskičmenjaštvo su vječni - stoji u najavi.

- Ismijavanje društvenog stanja i ljudske naravi je tema koja je uzeta iz društvene stvarnosti carske Rusije u prvoj polovini 19. stoljeća. Ideja komedije sadržana je u jednoj izjavi samog Gogolja: 'U Revizoru sam nakanio skupiti na jednu hrpu sve ružno u Rusiji koje sam tada poznavao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i u onim prilikama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti i u isti se mah svemu narugati.' 


Radnja se događa se u dalekoj provinciji u kojoj vladaju nered i korupcija. 

- U takvoj sredini pojavu kicoškog besposlenjaka i blefera Hlestakova mještani zbog gluposti i straha zamjenjuju za državnog revizora. Konstantni nesporazumi, koji se temelje na pogrešnom razumjevanju stvarnosti čine da pravog revizora uopće ne upoznamo. Umjesto toga caruje lažna i potkupljiva institucija revizorstva prikazana kao zbilja preplašenih činovnika. Grijesi su tako rodili strah, taj pak izmišljenog revizora. Revizor je i dalje slika birokratskoga mentaliteta i njegovih žrtava – korupcija, mito, zloporaba položaja i moći sinonim su ne samo nekadašnjega nego i našega doba.

Cijene ulaznica: parter i lože 70 kn, balkon 50 kn. Rezervacija i kupnja ulaznica na blagajni Kazališta, telefon: 042 200 250; mail: [email protected], radno vrijeme blagajne: ponedjeljak - petak od 10-12 i od 18-19,30 sati, subota 10-12.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video