Vijesti / Kultura

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

POČELO JE! Bubnjari otvorili, vatromet zatvorio, a središnjica prvog dana 48. Varaždinskih baroknih večeri pripala Vivaldiju i Tellemannu

POČELO JE! Bubnjari otvorili, vatromet zatvorio, a središnjica prvog dana 48. Varaždinskih baroknih večeri pripala Vivaldiju i Tellemannu
Varaždinske barokne večeri

Možemo bez zadrške reći kako će se prvi dan ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri pamtiti još dugo...

Svojim specifičnim nastupom bubnjari Kiyo Kito Taiko poželjeli su na glavnom varaždinskom gradskom trgu sinoć dobrodošlicu posjetiteljima Varaždinskih baroknih večeri i ljubiteljima barokne glazbe na početku 48. izdanja festivala.

Bila je to bučna uvertira u svečani koncert otvorenja na kojem je brojna publika u varaždinskoj Katedrali uživala u glazbenoj suradnji hrvatskih i japanskih glazbenika, koji su pod umjetničkim vodstvom jednog od najpoznatijih japanskih glazbenih umjetnika Hidemija Suzukija izveli Telemannova i Vivaldijeva djela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Vrlo sam sretan što smo stigli u Hrvatsku. Iako sam živio dosta vremena u Europi, nikad nisam bio u Hrvatskoj pa je ovo i važan posjet za sve nas. Moj je orkestar posvećen baroknoj glazbi i u Varaždin je stiglo nekoliko glazbenika iz orkestra, pa nam je čast da surađujemo s Hrvatskim baroknim ansamblom i upoznajemo nove kolege. Izabrali smo za otvorenje Telemannovu Tafelmusik i Vivaldijevu Gloriju u D-duru s predivnim arijama i moram reći da smo uživali u pripremi koncerta i sa zborom Chorus Angelicus - istaknuo je gost iz Japana.

Bio je to prvi u  nizu koncerata koji će donijeli suradnju između japanskih i hrvatskih glazbenika i obilježiti ovogodišnje partnerstvo Varaždinskih baroknih večeri s dalekim Japanom.

Upravo na to partnerstvo osvrnuli se i govornici uoči svečanog koncerta otvorenja u varaždinskoj Katedrali.

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok istaknuo je kako su Varaždinci i posjetitelji Varaždinskih baroknih večeri kroz protekle godine imali prigodu uživati u nekim od najboljih glazbenih ostvarenja ljudskog duha uopće, prepoznati i razumijeti kako je upravo europska barokna glazba, barokna umjetnost i kultura opće zajedničko europsko naslijeđe i zajednička baština svih europskih zemalja, posebice onih koje su bile u proteklim festivalskim izdanjima zemlje partneri VBV-a.

- Ove smo godine otvorili vrata svoga grada, palača, crkvi, katedralu prijateljskom narodu i dalekom Japanu, kako bi mi Varaždinci i stanovnici cijele naše države imali neprocjenjivu povlasticu shvatiti da u umjetnosti, posebice glazbi ne postoji ni prostorno ni geografski daleko - istaknuo je gradonačelnik Čehok.

Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je kako se u Varaždinu slavi i Dan oslobođenja grada i kako treba cijeniti da su Varaždinci uvijek bili prvi, a mnogi su kroz glazbu pronašli snagu u obrani vrijednosti.

- U katedrali, ovoj prekrasnoj arhitekturi, povezujemo glazbu i arhitekturu, a to ćemo učiniti i u drugim draguljima diljem županije. Privilegij je čuti neke od najvećih umjetnika Japana ovdje u našem prostoru i to treba cijeniti i biti na tome zahvalan. Japan je velesila u svakom smislu, dakle i u području kulture - rekao je župan Čačić.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zahvalila je Japanu na partnerstvu, istaknuvši kako je ovo iznimna prilika da se otvori suradnja s jednom Hrvatskoj dalekom državom.

- Varaždinske barokne večeri obogatile su svoj program pristupom u kojem ugošćuju zemlju gosta i to je ne samo prilika da publika upozna ono najbolje od glazbe što dolazi iz tih država, već je to i prilika da se hrvatski glazbenici i glazbenici iz tih država povežu i započnu nove suradnje nakon ovih varaždinskih pozornica i nastavljaju svoj život u brojnim prostorima diljem Europe i diljem svijeta - zaključila je ministrica kulture, a da Varaždinske barokne večeri uživaju velik ugled u svijetu potvrdila je i savjetnica predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade Renata Margetić Urlić.

- Ono što ovaj festival čini najživotnijim i ne samo simbolom sjeverne Hrvatske već i cijele Europe  je činjenica da imate jedinstveni festival rane glazbe, da vas prepoznaju i svjetski mediji  i turisti i da dobivate komplimente gdje god dođemo - rekla je Margetić Urlić pozdravivši posebice predstavnike diplomatskog zbora koji iz godine u godinu dolaze na otvorenje Varaždinskih baroknih večeri potvrđujući time kako ostaju trajno vezani za festival i podupiru ga kao simbol Hrvatske.

Veleposlanik Japana u RH N. E. Keiji Takiguchi podsjetio je kako se ove godine obilježava 25. obljetnica diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske.

- Velika je čast i zadovoljstvo da je za tu obljetnicu Japan izabran za zemlju-partnera prestižnih Varaždinskih baroknih večeri koje se održavaju već skoro pola stoljeća u povijesnom gradu Varaždinu, koji je u 18. stoljeću u vrijeme kasnog baroka bio glavni grad Hrvatske. Kao predstavnik Japana želio bih izraziti svoju najdublju zahvalnost domaćinu ovog događanja što je ove godine kao zemlju-partnera izabrao Japan - rekao je veleposlanik Takiguchi zahvalivši i Ministarstvu kulture, sponzorima i japanskim tvrtkama te Gradu Varaždinu na sudjelovanju u realizaciji festivala i njihovom doprinosu.

- Uvjeren sam da ćemo time na simboličan način proslaviti 25. obljetnicu prijateljstva između Japana i Hrvatske te da ćemo na taj način doprinijeti daljnjem jačanju odnosa naših dviju zemalja - zaključio je veleposlanik Takiguchi.

Među brojnim uzvanicima u varaždinskoj Katedrali bili su i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministrica znanosti obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, izaslanik predsjednika Sabora i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak te predstavnici hrvatskog i inozemnog društvenog i kulturnog života.

Hrvatski barokni ansambl s koncertnom majstoricom Laurom Vadjon, solisti orkestra Libera Classica, članovi vokalnog ansambla La Fonteverde, varaždinski pjevači zbora Chorus Angelicus sa svojim zborovođom Anđelkom Igrecom oduševili su publiku koja je, kao i brojni Varaždinci,  nakon koncerta otvorenja sudjelovala i u vanjskom dijelu otvorenja 48. Varaždinskih baroknih večeri kod Starog grada gdje su glazbenici pod vodstvom Antuna Stašića spojili barok i rock, počastivši publiku jedinstvenom prilikom da čuje kako slavna Vivaldijeva djela zvuče u kombinaciji klasičnih gudača i rockera.

Program drugog dana

Prvi je dan 48. Varaždinskih baroknih večeri zaključen vatrometom i prvim After VBV rock barok partyem u Medinoj škrinji uz nastup Vida Novak Kralja i Hrvoja Šenjuga.

Danas baroknu publiku očekuje prvi koncert uz kavu na Trakošćanu te koncert u 19 sati u varaždinskoj Uršulinskoj crkvi gdje će nastupiti članovi vokalnog ansambla La Fonteverde i otvorenje dviju izložbi: u galeriji Kerameiona s djelima na temu Japana i u galeriji Zlati Ajngel gdje će u 20 sati biti otvorena izložba instalacija Božice Dee Matasić.

U 19 sati Varaždinske barokne večeri gostuju u Knegincu, gdje će u crkvi svete Magdalene nastupiti sopranistica Anabela Barić i Izidor Erazem Grafeneauer na teorbi i baroknoj lutnji.

Ulaz na taj koncert je slobodan.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video