Vijesti / Kultura

45 GODINA JEDNE KRALJICE

Jagoda Kralj Novak: 'Htjela, ne htjela - pozornica i ja uvijek ćemo se naći'

Jagoda Kralj Novak: 'Htjela, ne htjela - pozornica i ja uvijek ćemo se naći'
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Iako je iza Jagode Kralj Novak 45 godina glumačke karijere, na udaljavanje od kazališnih dasaka i ne pomišlja...

Na nedavno održanoj svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana Varaždinske županije, već tradicionalno podijelile su se i nagrade laureatima, onima koji su svojom zaslugom i radom na bilo koji način promovirali ovo područje u zemlji i svijetu.

Kao i uvijek, poseban se naglasak stavio na nagradu za životno djelo koja je ovo godine zasluženo pripala poznatoj varaždinskoj ali i hrvatskoj kazališnoj, televizijskoj i filmskoj glumici - Jagodi Kralj Novak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ova poznata dramska umjetnica, nacionalna prvakinja varaždinskog kazališta nagradu je dobila povodom 45 godina rada, 45 godina glumačke karijere kakvom se danas tek rijetko tko može pohvaliti. Jagoda je stasala u vrijeme kada se u tim vodama trebalo konstatntno dokazivati, u vrijeme zvučnih i poznatih glumačkih i redateljskih imena, u vrijeme kada se naziv glumca stekao talentom ali i nedvojbeno uz puno rada.

Prvi koraci još 60-ih u Dramskoj grupi Radija Varteks

Kako sama ističe, prema glumi je Jagoda počela pokazivati sklonost već u vrtićkoj dobi kada su tete primjetile njenu kreativnost i snalaženje pred publikom. Ono što je počelo sudjelovanjem u jednostavnim dječjim igrokazima, čini se da je probudilo Jagodinu glumačku iskru koja se više nije gasila.

Prvi malo ozbiljniji susreti sa dramskim tekstom dogodili su se već u onovnoj školi kada se Jagoda još kao dijete srela s Tomislavom Lipljinom koji pak je tijekom 60-ih vodio dramsku grupu za djecu na tadašnjem radiju Varteks u čijem su eteru djeca, nakon dvije-tri probe snimala dječje radio drame.

- Bila je jedna grupica, nas djece koju je okupila moja učiteljica Marija Obadić i baš je, zapravo bila sretna okolnost da je nas petero bilo spretno odraditi taj zadatak. Bili smo, naime, tek drugi razred osnovne škole i znali smo dobro čitati pa smo unatoč malobrojnim probama mogli snimati tekst ispred mikrofona. To je bilo fascinantno. Tada je i pokojni novinar Ivica Vrbanić pomagao Lipljinu. To je bio moj prvi doticaj sa dramskim tekstom – ispričala je Jagoda Kralj Novak o svojim počecima te nastavila.

- U osnovnoj smo školi već radili krasne dječje predstave – Djevojčicu sa žigicama,  i neke druge. Sjećam se Djevojčice sa žigicama, kad sam rasplakala cijelo gledalište.Tu su se već vjerojatno prepoznale neke naznake koje bi mogle ukazivati na moj odlazak u smjeru glume – obrazložila je dobitnica nagrade za životno djelo.

Tada već kao nezaobilazni hobi – Jagoda se bavila glumom i u srednjoškolskim danima pa je već tada, među svojim vršnjacima postala poznata kao glumica. Prema njenim riječima i u osnovnoj i u srednjoj školi sudjelujući u dramskim grupama imala je priliku glumiti u varaždinskom kazalištu, tada zvanom Narodno kazalište August Cesarec. No, prvi pravi susret sa kazalištem je imala kad su je roditelji upisali na satove baleta.

- Moj prvi, ozbiljniji susret sa kazalištem je bio kad me tata upisao na balet u grupu koju je vodila Zora Colnago. Tad sam prvi put osjetila da mogu preko tijela nešto pokazati, poručiti, odglumiti nešto. Osjetila sam tu potrebu – prisjeća se Jagoda.

Umjesto Pravnog fakulteta – na kazališne daske

No, to je vrijeme brzo prošlo i došlo je vrijeme odluke daljnjeg obrazovanja, odnosno koji fakultet upisati, a gotovo bismo izgubili jedno poznato ime hrvatskog glumišta jer je Jagoda odabrala pravni fakultet u Zagrebu. Iz glumačkih je dana nije zaboravio tadašnji ravnatelj kazališta Mladen Zorko koji joj se vrlo brzo javio nakon njenog odlaska u Zagreb.

- Taman kad sam počela lepo studirati, zvao me je tadašnji ravnatelj kazališta Zorko i veli on meni – 'Jagodica, buš došla, trebamo te, Jagodica, dam ti stan i plaću – buš izvanredno studirala' i ,hop, to je bila klopka. Meni je to bilo jako primamljivo i zaista sam sa 20 godina, 1973. dobila stalni radni odnos i malu garsonijericu – ističe Kralj-Novak.

Prva predstava u kojoj je službeno, kao zaposlena glumila je bila 'U agoniji' koja se radila tada povodom obilježavanja 100. obljetnice kazališta.

Ubrzo nakon njene prve premijere, u kojoj je glumila sporednu ulogu Marije, zapala je za oko mnogih redatelja ali i kolega koji su njoj prepoznali nadarenu glumicu, a koja je praktički od prve premijere počela dobivati ulogu za ulogom. No ipak, nije odustala od fakulteta. Završila je Fakultet organizacije i informatike 1984. godine.

Prvu veliku nagradu u bivšoj državi – dobila je 1977. godine za ulogu Grethe u 'Vježbama u Goethe Institutu', a što se nagrada tiče – Jagoda Kralj Novak se može itekako pohvaliti. Osvojila je brojne nagrade i priznanja, za svoj rad dobila i odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2015. godine stekla je i status Nacionalne prvakinje drame.

Svakako i ova posljednja nagrada za životno djelo koju je dobila na prijedlog stranke Reformista, samo dokazuje kvalitetu I dugogodišnji predan rad.

Značajna TV i filmska karijera - od Grutovčana i Ne daj se Floki do Svećenikove djece i Sam samcat

Za svoj rad kao i cjelokupnu karijeru voli reći kako je imala sreću što je radila sa velikim glumcima ali i redateljima te imala priliku učiti od njih jer osim kazališne karijere, zamjetna je i ona televizijska u kojoj je u tadašnjim TV serijalima.

Tijekom 70-ih i 80-ih Jagoda među ostalim glumila i u Gruntovčanima Krešimira Golika te popularnom dječjem serijalu Ne daj se Floki, kao i u seriji Nikola Tesla. Mlađa je se publika sjeća iz serijala Ponos Ratkajevih i Ko te šiša. U tzv. Zlatnim vremenima hrvatskih serija i filmova – glumila je s najvećim imenima tog razdoblja – Mladenom Crnobrnjom, Franjom Majetićem, Martinom Sagnerom, Smiljkom BencetZdenkom Heršak, Zvonkom Torjancem i mnogim drugima.

- Prva rola koju sam igrala u serijama mi je bila u Gruntovčanima, bila je to mala rola tajnice, kroz dvije epizode, ali jako simpatična. Godilo mi je i tada ali i danas godi kad sa vremenskim odmakom vidim s kojom sam ekipom bila u društvu. Bilo mi je prekrasno. Inače sam jako puno učila od starijih kolega glumaca i redatelja, a pomoglo mi je vjerojatno i to što sam dobar slušač i imam puno  strpljenja i koncentracije prema partnerima kao i redateljima te kada radim, puno toga upijam od njih. Od starijih sam kolega puno učila jer sam došla iz amaterskih voda – ističe ova uspješna glumica.

Bila su to vremena kada glumcima koji nisu bili iz Zagreba nije bilo nimalo lako doći do angažmana u serijama, a tu je svakako do izražaja došao Jagodin talent o kojem se pročulo i van njenog Varaždina.

- Za nas koji smo bili izvan Zagreba bilo je teško doći do uloge i tu kvaliteta nije bila presudna. Mnoga su kazališta tada imala svoje prvake, svoje dobre ansamble ali ako si htio dobiti angažman u seriji ili filmu – jednostavno si morao biti u tom društvu, u tom miljeu, ne zbog toga da bi se nametnuo nego, jednostavno – da te vide. Znate onu – daleko od oka, daleko od srca. Puno bi više dobivala televizijskih i filmskih uloga da sam tada živjela u Zagrebu, ali vjerojatno puno manje kazališnih – objašnjava Jagoda.

Pa ipak su je zvali i na projekte u zagrebačka kazališta - HNK Zagreb, Gavellu, ZKM I Malu Scenu. Radila je i u Narodnom Domu u Mariboru. Glumila je u filmovima, među ostalim i u kultnom filmu Fadila Hadžića – Lov na jelene, snimljenom 1972. godine u Varaždinu u kojem je radila sa Borisom Dvornikom i Ivom Serdarom te u novije vrijeme u popularnom filmu 'Svećenikova djeca'. Glumila je i u filmu Bobe Jelčića 'Sam samcat', premijerno prikazanom ove godine na 24. Sarajevskom filmskom festivalu. 

Rezime u brojkama – 114 uloga u 5000 izvedbi!

Kako kaže, vrijeme je projurilo i tijekom tih 45 godina nije joj ni jednom palo na pamet kako bi odustala od poziva kojeg je zavoljela još kao dijete, koje joj je odredilo život, i kojeg, a to dokazuju brojne nagrade, radi vrlo uspješno. 114 kazališnih uloga u 5.000 izvedbi, i još mnogo televizijskih i filmskih, respektabilan je rezultat karijere jedne glumice, čija su ostvarenja mnogim generacijama ostala u sjećanju. 

Iako će do kraja ove godine i službeno u mirovinu, ne pada joj na pamet odustati od glume.

- Došel je taj dan kad su mi rekli da moram u mirovinu. Ja mislim da bi se zaista, kao čovjek, kao osoba jednostavno ugasila, nestala. Rekla sam – 'Htjela, ne htjela, pozornica i ja uvijek ćemo se naći'. Svakako ću si opet neku predstavu napraviti i obilazit pozornice i uživati u tome. Tu je moje srce, moje tijelo, tu zaronim, tu stvaram, tu sam sretna jer postojim – emotivno je zaključila Jagoda Kralj Novak.

Sada će imati više vremena za svoje ostale preokupacije, od kojih je jedno i spisateljstvo. I u tom bismo segmentu vrlo skoro mogli otkriti još jednu Jagodinu kvalitetu. 

Njen projekt, cabaret – Singerica, sasvim solidno živi i već sad ima preko 100 izvdebi, a sigurni smo kako će se još mnogo redatelja sjetiti njenog imena – koje, s čim ćete se svi složiti, garantira kvalitetnu izvedbu.

Ukratko, Jagoda nije kralj, već kraljica……

IZBOR NAGRADA I PRIZNANJA

- Nagrada Hrvatskog društva dramskih umjetnika – za ulogu Eve u predstavi Jesenja sonata

- Nagrada grada Varaždina za sveukupan doprinos u kulturi

- Nagrada Fabijan Šovagović – 11. Festival glumaca u Vinkovcima – za ulogu Alle u predstavi Kokoš (2004)

- Brojne nagrade žirija publike za najbolju žensku ulogu u sezoni u varaždinskom kazalištu

- Nagrada žirija i publike na Međunarodnom festivalo u Bitolu – za ulogu Juliše u predstavi Familija u prahu

- Nagradu Gumbek na Festivalu Cabareta – uloga Emice u predstavi Singerica

- Godišnja nagrada Vladimir Nazor – uloga Julište u predstavi Familija u prahu

- Odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za sveukupan doprinos u kulturi (1996. godina)

- Nagrada za životno djelo Varaždinske županije (2018.)

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video