Vijesti / Kultura

IZLOŽBA CVIJEĆA

USUSRET BAROKNIM VEČERIMA I ove godine čeka nas izložba cvijeća, ali i bogati popratni sadržaji

USUSRET BAROKNIM VEČERIMA I ove godine čeka nas izložba cvijeća, ali i bogati popratni sadržaji
Varazdinski.hr

Ove godine floristi prilagođavaju svoje cvjetne kreacije kulturnom blagu Japana koja je zemlja partner VBV-a te će tim povodom na izložbi sudjelovati i japanski florist.

Danas je u varaždinskoj Gradskoj vijećnici održano predstavljanje 23. Međunarodne izložbe cvijeća pod nazivom 'Barok, glazba, cvijeće' čiji je pokrovitelj Grad Varaždin, a koja će se održati u sklopu Varaždinskih baroknih večeri od 20. do 23. rujna.

Na predstavljanju su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, ravnatelj Koncertnog ureda Grada Varaždina Raymond Rojnik, predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije Blanka Pazman sa svojom zamjenicom Marom Bogović i tajnicom Karmelom Radošević te pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica osvrnula se na novi koncept Varaždinskih baroknih večeri – total barok, napomenuvši da je jednu od najvećih uloga u tom novom konceptu imala izložba cvijeća koja je među najvažnijim popratnim događanjima VBV-a.

- Ova izložba je posebna, ne samo zato što je tematska jer je vezana uz državu partnera koju VBV ima, nego i zato što je ona međunarodnog karaktera i u njoj sudjeluje jako puno mladih - izjavila je Sandra Malenica.

Velik broj florista

Ove godine floristi prilagođavaju svoje cvjetne kreacije kulturnom blagu Japana koja je zemlja partner VBV-a te će tim povodom na izložbi sudjelovati i japanski florist.

Uz njegove radove, moći će se vidjeti radovi florista iz Nizozemske, Italije, Slovenije, Slovačke, Švedske, Mađarske i Srbije.

Slike cvijeća i motiva Japana bit će prikazane u kviling tehnici.

Na izložbi sudjeluju floristi/vrtlari iz Varaždinske i Međimurske županije, tvrtke, dobavljači i proizvođači opreme, materijala za aranžiranje cvijećem i hortikulturnog materijala iz Hrvatske i susjednih zemlja.

Ovom događanju pridružit će se Udruženja obrtnika (floristi) iz Splita, Koprivnice, Siska i Zagreba.

Veliki doprinos izložbi u sponzorskom, organizacijskom i izložbenom dijelu daje i gradska tvrtka Parkovi d.d.

Radionice i natjecanja

U sklopu izložbe provode se dva natjecanja: 2. Međunarodno natjecanje timova mladih florista u organizaciji Udruge vrtlara Varaždinske županije i 12. Međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija.

Očekuje se dolazak škola iz Slovenije, Slovačke, Nizozemske i Hrvatske.

Za sve posjetitelje, a prvenstveno za bake, djedove i njihove unuke, organizira se besplatna cvjetna radionica povodom Svjetskog dana baka i djedova koji je podržan od strane svjetske florističke organizacije FLORINT i Vatikana.

Cilj radionice je potaknuti kulturu poklanjanja cvijeća te podsjetiti na važnost uloga baka i djedova koji kao 'anđeli čuvari' obitelji imaju i važnu ulogu u društvu u cjelini.

Posjetitelji će također moći pratiti polaganje međunarodnog ispita za stjecanje Europske diplome cvjetnog dizajna FlorCerta.

Plan i program

20. rujna od 10.00 do 13.30 sati - Natjecanje učenika u aranžiranju: 2. Međunarodno natjecanje mladih florista i 12. Međunarodno natjecanje učenika srednjih  poljoprivrednih škola u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija;

20. rujna u 18.00 sati - Otvorenje 23. Međunarodne izložbe cvijeća;

22. rujna od 10,00 do 12,00 sati - Besplatna cvjetna radionica za bake, djedove i njihove unuke povodom Svjetskog dana baka i djedova;

Trajanje izložbe: 20. rujna 2018. od 18.00 do 19.00 sati

                21. – 23. rujna 2018. od 10.00  do  19.00  sati

Sadržaji

Ulaz – Atrij Starog grada, Gotička kula i dvorište Staroga grada - prezentacijski prostor za proizvođače i floriste;

Dvorište Staroga grada - vrtlarske instalacije škola i tvrtki;

Galerija - vrtlarski unikati slikarica s cvijećem;

Lapidarij - prezentacijski prostor za proizvođače i tvrtke;

Zelene površine ispred Staroga grada - natjecanje učenika, cvjetne radionice, prezentacijski prostor sudjelovanje vrtića i osnovnih škola.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video