Vijesti / Kultura

PIJANISTICA U USPONU

DORA PETKOVIĆ 'Umjetnici trebaju otići na studij izvan Hrvatske, stvari im se tada poslože drugačije'

DORA PETKOVIĆ 'Umjetnici trebaju otići na studij izvan Hrvatske, stvari im se tada poslože drugačije'
Osobna arhiva

Još jedna mlada Varaždinka krupnim koracima gazi prema sjajnoj glazbenoj karijeri. Riječ je o Dori Petković, čiji je nastup u talijanskoj Parmi oduševio i publiku i glazbene znalce...

Iako još nije završila svoje glazbeno obrazovanje, možemo bez zadrške reći kako je Dora Petković više no uspješna mlada pijanistica. Riječ je o Varaždinki čiji su prvi glazbeni koraci učinjeni baš u gradu baroka, a nedavno je učinila još jedan veliki korak prema sjajnoj pijanističkoj karijeri.

Dora, studentica 4. godine studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Srđana Filipa Čaldarovića, 10. lipnja nastupila je kao solistica uz simfonijski orkestar pokrajine Emilia Romagna na koncertu 'ORER incontra i giovani talenti', održanom u talijanskoj Parmi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tekuću akademsku godinu provela je u Parmi na studentskoj razmjeni Erasmus+, a primljena je na Conservatorio Arrigo Boito u klasu profesora Andree Padove, uglednog pijanista i pedagoga.

O njezinoj izvedbi u Parmi najbolje govori dugotrajan pljesak dupkom punog gledališta. I upravo takva reakcija publike ono je što Dori i potvrđuje da je na pravom putu.

- Osvojila sam mnogo nagrada na raznim natjecanjima u Hrvatskoj i van nje, bila sam i nekoliko puta apsolutni pobjednik i to me sve hrabrilo na mom putu koji je često bio i trnovit. Međutim, više od toga mi znači pljesak zadovoljne publike, a pogotovo ako je publika obrazovana na način da cijeni kvalitetnu izvedbu - objasnila je Dora.

Glazbeni počeci

Ljubav prema glazbi započela je već u ranoj dobi za što je najviše zaslužna obitelj. Glazbeni put potom je nastavila na Glazbenoj školi u Varaždinu i Muzičkoj akademiji u Zagrebu, pri čemu ističe važnost profesorice Lee Šantek i profesora Srđana Filipa Čaldarovića za svoj razvoj.

- U Varaždinu sam pohađala i Prvu gimnaziju. Moram istaknuti da su profesori uvijek cijenili to što pohađam dvije škole i ulažem puno više truda i vremena u svoje obrazovanje nego ostali učenici. Glazbeni razvoj je dugotrajni proces, svima koji se žele ozbiljno posvetiti glazbi potrebno je stalno usavršavanje, slušanje vrhunskih izvedbi pijanista, odlasci na seminare i natjecanja i stalni rad na sebi. Mogu reći da se tek sad, kad radim ozbiljne koncertne programe, uistinu suočavam s najvećim izazovima koje jedan pijanist mora savladati. Tu se tek vidi jesmo li dugogodišnjim radom uistinu dosegli potrebnu razinu - istaknula je Dora.

Vezana vijest:

Matija Pongračić VIRTUOZ GLAZBENI OLIMPIJAC 15-godišnji Matija Pongračić rastura na natjecanjima, a već je napisao i vlastitu skladbu!

No kvalitetno obrazovanje tek je početak, sad su na redu rad i disciplina.

- Vježbam redovito, svaki dan, a trajanje vježbanja ovisi o trenutnim planovima i obavezama. Nisam štreberski tip, ali kad je potrebno vježbam maksimalno angažirano da bih uspjela ostvariti najveću kvalitetu izvedbe.

Odlazak u inozemstvo

Kako bi kvalitetu svoje izvedbe podigla na još jednu višu razinu, obrazovanje u inozemstvu smatra nužnim.

- Umjetnici trebaju otići na studij izvan Hrvatske, stvari im se tada poslože drugačije i otvore im se nove mogućnosti. Ja sam u Italiji bila izuzetno dobro prihvaćena od svih profesora, a i među studentima sam stekla mnoge prijatelje. Mogu generalno reći da se u Italiji klasična glazba jako cijeni, a koncerti su izuzetno posjećeni. Na Konzervatoriju u Parmi sam puno naučila. Osim klavira, pohađala sam i druge predmete poput korepeticije, komorne glazbe, čitanja partitura... Općenito, svakome preporučam Erasmus studentsku razmjenu jer je odlična i pruža mnogo novih mogućnosti. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, za godinu dana, svakako ću nastojati otići ponovo u inozemstvo i dalje se školovati - ističe Dora.

Što se slavnih pijanista tiče, uzori su joj Vladimir Horowitz, Arthur Rubinstein, Martha Argherich, Ivo Pogorelić, Daniil Trifonov i Yuja Wang.

Sama najviše uživa u sviranju glazbe romantizma i 20. stoljeća: Chopina, Brahmsa, Rahmanjinova, Ravela, Skrjabina, Prokofjeva...

No takva posvećenost klasičnoj glazbi ima i neke svoje 'nedostatke'.

- Drugim vrstama glazbe se, nažalost, ne stignem baviti. Ranije sam slušala rock i jazz, ali interesi su mi se profilirali, tako da sad slušam i sviram gotovo samo klasičnu glazbu.

Životni poziv

No takvi nedostatci ipak su manje važni kad se u obzir uzme da je Dora u glazbi pronašla smisao svog postojanja.

- Za mene je glazba sigurno najznačajniji dio mog života. Zahvalna sam što sam imala mogućnost steći odlično obrazovanje i upoznati mnogo dobronamjernih i vrlo kvalitetnih pedagoga. Sve to pomoglo mi je da spoznam svoje mogućnosti, da shvatim da se želim time baviti u životu. Glazba je sredstvo kroz koje se najbolje mogu izraziti.

Ako nastavi ovim pravcem, Dora će se zasigurno pridružiti nizu vrhunskih glazbenika koji su svoj put započeli u Varaždinu. Sljedeća postaja je seminar u Izraelu na koji ju je pozvao jedan ugledni profesor iz Tel Aviva nakon odlične glazbene izvedbe u Parmi.

- Možda je to najveći uspjeh, oduševiti vrhunskog pijanista i profesora - zaključila je Dora.

Nastup Dore Petković u Parmi možete pogledati u videu ispod.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!