Vijesti / Kultura

VIRTUOZ

GLAZBENI OLIMPIJAC 15-godišnji Matija Pongračić rastura na natjecanjima, a već je napisao i vlastitu skladbu!

GLAZBENI OLIMPIJAC 15-godišnji Matija Pongračić rastura na natjecanjima, a već je napisao i vlastitu skladbu!
Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Srednjoškolac Matija Pongračić (15) iz Hrašćice kraj Varaždina postao je državni prvak na Drugoj hrvatskoj olimpijadi, te osvojio srebro na četvrtoj Međunarodnoj olimpijadi u Estoniji...

Matija Pongračić (15) iz Hrašćice kraj Varaždina pobjednik je Druge hrvatske glazbene olimpijade koja je u veljači održana u Pregradi u Krapinsko-zagorskoj županiji. I ne samo to, natjecao se u kategoriji učenika od 16 do 19 godina, te je bio najmlađi natjecatelj, pišu 24 sata.

Matija, koji je upravo završio 1. razred prirodoslovno-matematičkog smjera Prve gimnazije u Varaždinu i 2. razred teorijskog smjera Glazbene škole Varaždin, pobjedom se plasirao i na 4. međunarodnu Olimpijadu u Tallinnu, glavnom gradu Estonije. Tamo je osvojio izvanredno drugo mjesto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Matija već nekoliko godina ide na glazbena natjecanja, a ove godine mu se prvi put pružila mogućnost na međunarodnoj olimpijadi. Većina škola u Istočnoj Europi ima jaku glazbenu nastavu na dnevnoj bazi, a kod nas je to obično jedan sat tjedno - objasnila je Matijina profesorica i mentorica Lidija Đidara.

Svoje glazbeno teorijsko i praktično znanje na olimpijadi, Matija je morao pokazati u čak 4 faze, počev od slušne analize, izvođenje glazbenih primjera 'a vista', vokalnog izvođenja hrvatskog glazbenog djela, te naposljetku skladanje i izvođenje vlastite skladbe.  

Za tu je priliku Matija skladao skladbu koju je nazvao 'Evening', tijekom koje svira klavir, a u tome su mu pomogle i kolegice Klara Benčić koja svira na flauti, te Ruta Bobić violinu.

Za olimpijadu su ga pripremale Lidija Đidara koja Matiji predaje u Glazbenoj školi solfeggio i teorijske glazbene predmete, te Slavica Kelemen kod koje sluša glazbenu umjetnost na Prvoj gimnaziji.

Matiju je od malih nogu zanimala glazba, te je već sa sedam godina krenuo u Glazbenu školu. Uz to je pohađao klavirsku radionicu, a za sve je zaslužna njegova obitelji u kojoj su se mnogi amaterski bavili glazbom. Govoreći o svojoj skladbi 'Evening', ovaj mladi nadareni glazbenik kaže da je jako teško bilo početi pisati skladbu.

- Kad sam napisao prvih nekoliko taktova, onda je bez problema krenulo dalje. Ideja je sama nadolazila. Nije mi bila preteška priprema za olimpijadu jer sam kontinuirao radio i zadnjih tjedana dana sam se intenzivno pripremao, pogotovo za teorijski dio, po tri pa i više sati dnevno - kaže Matija koji je prema riječima svoje mentorice prof. Đidara vrlo svestrana i kreativna osoba.

Orgulje su mu izborno glazbalo.  Zanima ga i fizika, a hobi su mu još šah i stolni tenis. Do sada je išao na takmičenja i iz fizike, kemije, biologije, geografije i hrvatskog jezika. Zbog priprema za olimpijade, profesori su mu, napominje, uvijek izlazili u susret.

O budućnosti kaže da postoji mogućnost da završi na Glazbenoj akademiji na teorijskom smjeru ili kompoziciji, ali isto tako i mogućnost da po završetku srednje škole upiše PMF, pišu 24 sata.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video