IVAN MESEK ‘Muzejske postave treba učiniti atraktivnijima i interaktivnijima’

Ivan Mesek (47) novi je ravnatelj Muzeja grada Varaždina. Magistar likovnog oblikovanja i terapije i profesor likovne kulture iduće će četiri godine voditi gradsku ustanovu koja bi se trebala osuvremeniti. Naglasak stavlja i na marketing, pa će Muzej dobiti i osobu zaduženu za to područje.

> IVAN MESEK Umjetnost je moj životni poziv, ne kosi se s dužnostima koje obnašam

U promociji je spreman voziti i staru VW bubu (poveznica sa zbirkom kukaca) kao službeno vozilo koje bi ukrašavali dizajneri i umjetnici. Nije mu odbojna ideja da se atrij Starog grada koristi i za svadbe, naravno pod određenim uvjetima.

Vjerojatno imate podatak koliko je posjetitelja prošle godine prošlo kroz Gradski muzej. Što vam taj broj govori?

Imao je 64.567 posjetitelja, s tim da ih je 8404 bilo na izložbama koje je Muzej organizirao u drugim sredinama. Broj posjetitelja je respektabilan, a naravno da su težnje da on konstantno raste, zajedno s financijskim efektom takvog povećanja. Smatram da je tu mali raskorak koji treba poboljšati.

U kolikoj mjeri Muzej može pridonijeti povećaju broja turista?

Može, apsolutno. Razlog dolaska turista u Varaždin većinom je njegova prepoznatljivost kao grada bogate i zanimljive povijesti i kulture. U njegovom najvažnijem spomeniku, Starom gradu, smješten je Muzej. Još četiri druga objekta nalaze se u sklopu Muzeja sa svojim postavima, ili ih još čekaju. Redefiniranjem, obogaćivanjem i osuvremenjivanjem Gradskog muzeja porast će poslovanje i posjećenost, a time i broj turista.

Mnogi muzeji u Hrvatskoj muče se s prilagodbom novim vremenima. Kakvi su vaši planovi vezani za multimediju i nove tehnologije?

To je jedan od bitnijih ciljeva u predloženom programu: postave učiniti atraktivnijim i interaktivnijim, da na različite načine uključe posjetitelja i aktiviraju ga da postane istražitelj, a ne samo promatrač. Na tome se već u Muzeju u nekoliko projekata počelo i prije raditi. Prednost je Varaždina što u njemu djeluju Fakultet organizacije i informatike, Sveučilište Sjever i Tehnološki park, čijim studentima i korisnicima Muzej može biti velik izazov u kreiranju novih ideja i rješenja u primjeni suvremenih tehnologija u Muzeju.

U program ste uvrstili i iznajmljivanje muzejskih objekata za svadbe i razna događanja. Možete li to objasniti?

Činjenica je da, osim bogatim fundusom, Muzej raspolaže i s vrlo vrijednim prostorima koji bi se trebali koristiti i za svrhe koje nisu primarno muzeološke, a koje mogu generirati i novu publiku, te financijski efekt. Pri tome se, naravno, treba paziti na razinu i kvalitetu organizacije.

Koji će vam biti prvi potez kao ravnatelja?

Htio bih od samih djelatnika dobiti povratnu informaciju o njihovim zamislima, promišljanjima, unapređenju rada i problemima kojih zasigurno ima. Isto tako nadam se da ćemo vrlo brzo aktivirati i dio dvorišta palače Sermage kao ugodnog, lounge ljetnog prostora s ugostiteljskom ponudom.

Dolazite s mjesta ravnatelja Galerijskog centra Varaždin. Čime ste najponosniji i kako te dvije ustanove mogu surađivati?

Najponosniji sam time što je suvremena kvalitetna likovna umjetnost dobila svoje ravnopravno mjesto u Varaždinu. Iza nas je 17 izdanja festivala performansa s kojima smo Varaždin ucrtali na katu važnih događanja u suvremenoj umjetnosti. Ponosan sam na retrospektivu Aleksandra Srneca iz 2008., o kojoj se i danas govori, kao i na niz mladih umjetnika koji su svoje prve izlaske na scenu doživjeli upravo u GCV-u. Nisam ponosan i žao mi je što je bilo premalo volje i upornosti svih uključenih u projekt obnove bivše sinagoge. Muzej i GCV su dobro surađivali, a vrlo vjerojatno će se fuzionirati u jaču muzeološko-galerijsku ustanovu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije