Vijesti / Kultura

DAH PRIRODE Skulpture koje odišu emocijama i zovu na dodir

DAH PRIRODE Skulpture koje odišu emocijama i zovu na dodir

Petnaest je godina Ivanec čekao je izložbu lepoglavskog skulptora Dragutina Jamnića. I, reklo bi se, isplatilo se čekati. Jer, njegova izložba, imena 'Dah prirode', koja je u petak navečer otvorena u Muzeju planinarstva, retrospektiva je njegova rada.

I pokazuje da Jamnić svoju inspiraciju crpi iz prirode. Točnije, najprije drveta, a potom gline i viničkog kamena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Poznato je da sam zaljubljenik u prirodu, jer priroda stalno nešto nudi. Svaki moj rad izlazi iz komada s kojim radim. Pjesnik može zapisati svoje stihove, ali ja nikad nisam nacrtao što ću raditi, već sam slijedio ono što mi drvo nudi. Znate, drvo zapovijeda nama, a ne mi njemu - vedro je govorio Dragutin Jamnić na otvorenju svojeg 'Daha prirode'.

Njegov je opus golem, a kaže da najviše radi zimi.

- Obiteljski sam čovjek, imam i drugog posla, a zimi imam najviše vremena. No, kad me pitaju koliko traje izrada neke skulpture, nemam pojma. Nikad nisam mjerio i gledao koliko mi vremena treba - otkriva Jamnić.

Ravnateljica Muzeja planinarstva, Marina Držaić, emotivno je doživjela izložbu.

- Drago mi je što u ovom muzeju možemo pozdraviti našeg susjeda iz Lepoglave, ali i prigorečkog zeta. Obilazeći izložbu, oduševilo me koliko emocija pokazuje svaki od njih i, zapravo, ove skulpture pokazuju dušu Dragutina Jamnića - rekla je Marina Držaić.

O samoj izložbi govorila je Ivančica Peharda, autorica predgovora. Istaknuvši Jamnićevu sposobnost da prepozna likove u komadima odbačenog drveta, kao i rustikalnu izvedbu, zbog kojeg dolazi do posebne igre svjetla i sjene na površini, Peharda je dodala: 'Zbog toga ove skulpture zovu da ih dodirnete.'

Osvjedočeni zagovaratelj Jamnićeva umjetničkog rada, prof. Eduard Kušen, pohodio je otvorenje izložbe i neočekivano dobio čast da izložbu proglasi otvorenom.

- Ganut sam pomalo ovom prilikom da govorim o Dragecu, koji se dosad istaknuo radom na više dimenzija. Izdvojio bih njegove skulpture životinja, jer malo je kipara koji su se posvetili oblikovanju životinja. Znate, nije lako u skulpturi pokazati bit ljudi, a još je teže otkriti što životinja skriva u sebi. No, kad pogledate, primjerice, skulpturu ovog psa, na sto se jezika razumije što ona govori - na najljepši je način prof. Kušen pozvao Ivančane da pogledaju izložbu Dragutina Jamnića. (im)

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci