VAFI&RAFI ‘Pomoću filma djeca mogu kreativnije govoriti o svojim pravima’

Deveti internacionalni festival animiranog filma djece i mladih od ove se godine po prvi put održava u Varaždinu i Rijeci. Bogat program VAFI & RAFI festivala počeo je u ponedjeljak, 28. svibnja, u Rijeci, dok je varaždinski dio započeo u četvrtak, 31. svibnja, i trajat će sve do nedjelje, 3. lipnja.

VAFI predstavlja dio gdje se natječu animirani filmovi koje su radila djeca i mladi do 18 godina starosti (u tri već poznate kategorije: MINI, MIDI i MAXI), dok RAFI predstavlja dio festivala gdje se natječu profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade u četiri kategorije.

Pristiglo je 693 animiranih filmova iz 69 zemalja i to i sekciji VAFI – 298 animiranih filmova koje su radila djeca i mladi i to iz 28 zemalja, dok je u sekciji RAFI prijavljeno 389 profesionalnih filmova za djecu i mlade iz 59 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazao 188 animiranih filmova i to u čak 14 službenih projekcija.

– Cilj nam je razvijati kritičko razmišljanje kod djece te stvarati sudionike u društvu koji iskazuju svoje interese i svoje stavove. Bitno je da djeca na festivalu vide brojne animirane filmove, one koje inače nemaju prilike vidjeti na televiziji i u normalnim kino distribucijama – rekao je Hrvoje Selec, direktor Festivala.

Na ovom festivalu i djeca su ravnopravni članovi žirija.

– U RAFI dijelu, kada nastupaju profesionalci, tada djeca biraju najbolje filmove prema svojim kriterijima i mnoge profesionalce vesele te nagrade jer nije isto kada te ocjenjuju djeca i mladi koji su u biti publika kojoj su filmovi namijenjeni, naspram struke koja naravno uvijek ima nekakve svoje kriterije. S druge strane profesionalci dodjeljuju nagrade djeci i to naravno uvijek paze vezano uz dobne skupine, ono što je najbitnije je da se vidi da je to stvarno dječji rad te da nisu možda mentor ili mentorica prošli neke granice, tako da je bitno da djeca stvaraju cijeli taj proces – rekao je Selec.

Važno je da djeca prepoznaju da je i film jedan medij pomoću kojeg mogu govoriti o svojim potrebama i pravima.

– Mi ne tražimo da su filmovi usmjereni baš na Konvenciju o pravima djeteta, već tražimo dječji autentični izraz koji na neki način progovara o djetetovom životu. Dječja prava su zapravo utemeljena na onome što jesu potrebe djeteta – rekla je Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Zbog ogromne količine informacija koje putuju internetom bitno je zaštiti mlade osobe i educirati ih.

U petak, 1. lipnja, u palači Herzer će se stoga održati i panel rasprava na temu ‘Mediji i maloljetnici – uvijek na granici etičnog’

– Vrlo izazovna i hrabra tema o kojoj se uvijek ima nešto govoriti. Mislim da je jako vrijedna praksa razgovarati što češće o štetinm utjecajima medijskog djelovanja zbog toga što mediji koliko god bili dragocjeni u zagovaranju prava djeteta, jako često čak iz dobrih namjera zapravo skrenu u krivom smjeru – rekla je za kraj Flego.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije