Vijesti / Kultura

FOTO Poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić koncertom obilježio 50. rođendan

FOTO Poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić koncertom obilježio 50. rođendan

Varaždinska sinagoga pokazala se jučer, 7. lipnja, odličnim mjestom za autorski koncert Davora Bobića. Događaj je organiziran povodom proslave 190. obljetnice Glazbene škole u Varaždinu i 50. rođendana istaknutoga glazbenog umjetnika i skladatelja.

Na koncertu pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Veleposlanstva Države Izrael u RH objedinjena su djela koje je Bobić skladao inspiriran Židovima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ovaj koncert mi je posebno drag jer je održan u prostoru koji mi je u srcu i koji je okupio brojne glazbenike, ne samo iz Hrvatske već i inozemstva, mlade Varaždince, učenike i profesore Glazbene škole. Opus je to koji je nastajao od 2004. godine i koji završavam ove godine praizvedbom novog djela na Osorskim glazbenim večerima, nakon čega se planiram vratiti pisanju glazbe za kazalište, opere i balete.

Drago mi je da upravo u slavljeničkoj godini Glazbene škole na ovom koncertu mogu pokazati svoje promišljanje jedne kulture, vjere i države Izrael, što mi je bio poriv da pišem tu vrstu glazbe - istaknuo je slavljenik.

Koncert je započeo izvedbom skladbe nazvane Bubot (Lutke) koju je Bobić posvetio Luciji Čehok, mladoj perspektivnoj varaždinskoj pijanistici.

- Skladba mi se jako sviđa jer je suvremena i drugačija je od drugih - istaknula je Lucija, koja je kao i drugi mladi glazbenici već dobro upoznata s Bobićevim stvaralaštvom.

Još jedna Lucija, Lucija Spevec pridružila se koncertu i to izvedbi skladbe 'Primi me', koju je Bobić napisao za sopran, klarinet i klavir nadahnut stihovima nepoznatog židovskog pjesnika.

- Jako mi se sviđa suvremena glazba i stvaralaštvo Davora Bobića i posebno sam počašćena što mi se pružila prilika da nastupim u Sinagogi s vrsnim glazbenicima kao što su klarinetist Bruno Phillip i pijanistica Mia Elezović - istaknula je maturantica Glazbene škole koja će svoj glazbeni put nastaviti obrazovanjem u Beču.

Dvadesetak je glazbenika izvodilo Bobićeva djela, a publika nije krila simpatije prema svom sugrađaninu skladatelju, pedagogu i dugogodišnjem ravnatelju Varaždinskih baroknih večeri. Za svoj je umjetnički rad Bobić ovjenčan brojnim nagradama, a zanimljivo je i kako često svoja djela posvećuje upravo glazbenicima koji ih izvode. Među njima je još kao student bio i ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić.

- Djela Davora Bobića su među najizvođenijim djelima suvremenih hrvatskih kompozitora diljem Hrvatske, a i svijeta. Meni je posebna čast što je i jedno djelo Davor Bobić posvetio i meni kad sam bio student na Muzičkoj akademiji, a posebno je zanimljivo kako je Bobić skladao djela za mlade glazbenike koji su stjecali svoje prvo glazbeno obrazovanje upravo u Varaždinu.

Drago nam je što je i Davor Bobić dao svoj doprinos u Glazbenoj školi kao profesor kompozicije uvevši fakultativni predmet  kompozicije i to prvi na razini Hrvatske u osnovnoškolskom obrazovanju, pa su učenici imali prigodu stvarati i svoja djela i izvoditi ih - istaknuo je ravnatelj Matačić, dodajući kako je učenicima i profesorima Glazbene škole prostor Sinagoge kao koncertni prostor bio iznimno motivirajući i inspirirajući s dozom mističnosti.

Bobića s glazbenicima koji su nastupili u Sinagogi veže i dugogodišnje prijateljstvo i brojne glazbene suradnje.

- Sa stvaralaštvom Davora Bobića srela sam se sredinom 90-tih godina prošlog stoljeća kada smo praizveli njegovo djelo i od tada se naša suradnja nastavila do današnjih dana, eto već više od dva desetljeća. Bobić ima svoj specifičan stil koji se u suvremenoj hrvatskoj glazbi ne nalazi, pa je tako jako upečatljiv u svom glazbenom izričaju - naglasila je poznata pijanistica mlađe generacije Mia Elezović.

Bobićev skladateljski opus jedan je od najopsežnijih, najraznolikijih i najizvođenijih u suvremenoj hrvatskoj glazbi. Varaždinski skladatelj i profesor na osječkoj Umjetničkoj akademiji stvara djela za različite orkestralne sastave, zborove, uvodeći u njih i neuobičajene instrumente poput primjerice šofara, obrednog roga ili tradicionalne hrvatske bisernice.

Upravo sve to imala je prigodu poslušati brojna publika u bivšoj Sinagogi, koja je glazbenike i skladatelja nagradila dugotrajnim pljeskom.

Pogledajte kako je bilo!

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci