Dani performansa: Zidovi, što je to? Srušimo ih!

>> Dani performansa: Zidovi, što je to? Srušimo ih!

Odličnim performansima u bivšoj Sinagogi, za koju se nadamo da će uskoro krenuti u svoj novi društveni život, zaključen je u petak navečer drugi dan Dana Performansa.

U središtu pozornosti bila je izdržljivost, naravno sve pod egidom ‘Rušenje zida’, pod kojom se održava i cijeli festival. Tako nam je mladi splitski umjetnik Vice Tomasović u svojem performansu Pokora na najbolji mogući način pokazao zašto su zidovi nepotrebni i koliko ih je zapravo teško zidati i zapitamo se zašto ne uživamo u jednostavnosti života bez njih.

Vice se, naime, zazidao u ‘bužu’ varaždinske Sinagoge te ostao iza nje, a ovaj njegov performans Pokora ujedno je bila i premijera.

Dani performansa ove godine najavljuju i projekt Tri Grgura, u kojem će sudjelovati gradovi sa spomenikom Grgura Ninskog – Varaždin, Split i Nin – pa i iz tog razloga gostovanje splitskih umjetnika u Varaždinu.

Nakon Vice Tomasovića svoj performans, također na temu izdržljivosti, održao je Dragan Vojvodić, koji je i otvorio festival. Ovaj vojvođanski umjetnik u svojem je performansu Hit me! Hit me! Never stop! pokazao i zavidne teniske sposobnosti. Performans je sadržavao i serviranje teniskih loptica u zid Sinagoge, a teniske loptice su prethodno bile namočene u vodu, pa su ostavljale trag. A i njegov performans ostavio je zavidan trag i na publiku, koja ga je nagradila bogatim pljeskom.

Sve je završio domaćin Ivan Mesek svojim performanson “Ian”, koji je bio svojevrsni hommage Ianu Curtisu iz Joy Divisiona. Performans je bio osebujan, sadržavao je razne multimedijalne elemente, a Mesek je u performansu ukazao i na svakodnevne probleme društva, koji nas okružuju.

U subotu će se nastaviti Dani performansa na varaždinskom placu, gdje Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar inaju performans “Izvoz”.

Program u večernjem dijeku nastavljaju Nenad Bogdanović u Uskoj ulici u 20 sati sa svojim performansom “Mostovi IV” te potom u 21.30 Paul Devens, koji ima audio performans u Sinagogi, što svakako vrijedi posjetiti.

Nakon toga, posljednji dan festivala je nedjelja, kada svi zainteresirani mogu u 11.00 porazgovarati s umjetnicima, u ateljeu Darwina Butkovića, a ujedno će i ovaj varaždinsku umjetnik održati svoj performans.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije