Vijesti / Kultura

Vila Oršić postaje Galerijski centar Gerama

 Vila Oršić postaje Galerijski centar Gerama

Za najviše dvije godine u vili Oršić u Varaždinu, koja je danas u prilično lošem stanju, trebao bi osvanuti Galerijski centar Gerama (Generalić – Rabuzin – Malogorski), koji bi u svom postavu trebao imati 1800 umjetničkih djela iz zbirke poznatog varaždinskog i hrvatskog kolekcionara Vladimira Malogorskog. 

Danas su, naime, Malogorski i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatko Horvat potpisali aneks ugovora, prema kojem će se djela, umjesto u do danas predviđenom mjestu, Varaždinskoj sinagogi, čuvati u vili Oršić, koja će se potpuno urediti.

Malogorski je gradu 2003. godine donirao tri vrlo vrijedne zbirke umjetničkih djela – slika, grafika i crteža koje je skupljao više od 40 godina. Najvrednija su djela Ivana Generalića, Ivana Rabuzina, Slavka Stolnika, Ivana Večenaja i drugih, koji čine cjelinu iz područja hrvatske naivne umjetnosti. Zbirka sadrži i niz vrijednih izdvojenih slikarskih ostvarenja Crnčića, Račkog, Hermana, Babića, Režeka, Tartaglie, Hegedušića, Murtića, Jordana, Veže, Price, Stančića, Opačića... Malogorski je gradu odlučio donirati i još 800 umjetnina, među kojima se njih 200 odnosi na ulja na platnu, oslikana stakla i crteže iz opusa Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ivana Lackovića Croate i Nade Švegović, dok se ostali dio odnosi na originale i serigrafije Slavka Stolnika. Time se dosadašnja zbirka od tisuću eksponata povećava na 1800.

– Iduće godine bit će 50 godina kako skupljam djela, pa ću grad iznenaditi još jednom grandioznom donacijom – kazao je Malogorski.

U obnovu vile Oršić bit će utrošeno otprilike dva milijuna kuna, a Malogorski će donirati građevinski materijal vrijedan gotovo polovicu toga iznosa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci