Vijesti / Kultura

Marin Dražančić: 'Živimo u vremenu 'svijetle komore' i savršene preciznosti'

Marin Dražančić: 'Živimo u vremenu 'svijetle komore' i savršene preciznosti'

U Galerijskom centru Varaždin danas je otvorena izložba Marina Dražančića. Izložba je produkt suradnje Srijede u muzeju i Galerijskog centra Varaždin, a nazvana je 'Šetnja od grada do duše i natrag'.

Marin Dražančić rođeni je Varaždinac, akademski snimatelj i fotograf, pa nije preveliko iznenađenje što je Galerijski centar bio potpuno ispunjen.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sam umjetnik kazao nam je nešto više o izložbi.

- Naslov izložbe možda i je malo patetičan, no upravo zato da nagovjestim o čemu se radi. Naime, nije mi bio cilj poslati poruku posjetiteljima iz koje bi mogli zaključiti da se radi o fotografijama nekih lijepih motiva iz Zagreba, niti sam želio da pomisle kako je riječ o tipičnoj fotografiji ulice i grada gdje se love 'poznati' trenuci - kazao je Dražančić.

Iako fotografija često biva usko vezana s vanjskim, što prvo i dolazi na um po prirodi stvari, za Dražančića stvari nisu tako posložene.

- U svojim fotografijam više se okrećem prema unutra, kroz sliku pokušavam prikazati neke unutrašnje osjećaje i misli. To mi je uvijek cilj, zatomiti dokument, a istaknuti likovni izražaj fotografije.

Fotografije su nastale u godini 2015. i to na ulicama Zagreba. No Zagreb je mogao biti i bilo koji drugi grad.

- Motivi i kadrovi su univerzalni, fotografije su nastale u Zagrebu jer u njemu živim. To mi je bilo najjednostavnije. Kako u već u glavi stvorim ideju kako bi fotografija trebala izgledati, odabir objekta koji fotografiram je tek sekundarni. Fotoaparat uzimam tek kad nešto uspijem pronaći.

Iako postoji velik broj onih koji na analognu fotografiju gledaju kao 'zlatno doba', Marin nije dio te škole.

- Sve fotografije su digitalne, veliki sam zagovornik digitalne fotografije. Školovan sam na analognoj, klasičnoj, fotografiji, no nemam nikakvih nostalgija prema tome. Danas živimo u vijeme 'svijetle komore' i dopuštena nam je savršena preciznost.

Prve fotografske korake Dražančić učinio je u Varaždinu, no ističe kako Varaždin nije presudno utjecao na njegovo fotografsko umijeće. Što se tiče Varaždina kao mogućeg modela, budućnost je neizvjesna.

- Još nema nikakvih planova da Varaždin postane predmet mojih fotografija, no nije isključeno - zaključio je Marin Dražančić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci