Vijesti / Kultura

'Mrtva svadba': Premijera 'čaknute' predstave 2. prosinca u varaždinskom HNK

'Mrtva svadba': Premijera 'čaknute' predstave 2. prosinca u varaždinskom HNK

Na Velikoj sceni varaždinskog HNK će u petak, 2. prosinca, s početkom u 19.30 sati biti održana premijera crne opere 'Mrtva svadba' Asje Srnec Todorović u koprodukciji HNK u Varaždinu i Eurokaza. 

- Prva je to velika suradnja varaždinskog kazališta s Eurokazom, koji je do 2013. godine bio festival novog kazališta, a s ulaskom u Europsku uniju postao je produkcijska kuća iza koje je zasad osam predstava. Ideja Eurokaza je da podupire mlade redatelje koji su na početku karijere, a izuzetno nam je drago da imamo prilike surađivati s tako moćnom institucijom kao što je HNK - istaknuo je Branko Brezovec koji radi u umjetničkom vodstvu Eurokaza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Redateljica 'Mrtve svadbe' je Natalija Manojlović, skladatelj je Goran Tudor, dramaturginja Ivana Đula, scenografi su Stjepan Filipec i Natalija Manojlović, dok je za kostimografiju zadužena Žarka Krpan.

- Kod teksta me privuklo to što je sve od prvog dana bilo izazovno. Toliko je elemenata poetske drame, a istovremeno apsurda u dijalozima. Tekst je u jednu ruku vrlo jednostavan, gotovo običan, a s druge strane zahtjevan. U samoj fazi pripreme najveći je izazov bio 'namirisati' svijet koji će iskoristiti humorni potencijal teksta i poetski, ali da ne bude 'čušpajz' svačega, već da bude jedinstven svijet - istaknula je redateljica Natalija Manojlović i nastavila.

- Tekst sam tretirala kao glazbu, odnosno, rečenice su tretirane kao glazbene koje imaju svoj ritam, način i značenje koje bi bilo konkretno i jasno. Tekst je uglazbljen u suradnji s Papandopulo kvartetom, a tekst i priču smo nazvali crna opera, iako ovo uopće nije opera, već obiluje crnim humorom i bazirana je na ritmu više nego na melodiji.

Predstava motiv ljubavi konfrontira s njegovom dimenzijom smrću.

- Priča je banalna, ali od početka interesantna. Pratimo obitelj koja sprema kćer za udaju, ali je neobično da je majka nedavno umrla i ona se ne može smiriti dok kćer ne uda. Neprirodno je i to što majku drže u ormaru među obiteljskim porculanom. Svadba kćeri se zakomplicira od samog početka i to najbanalnijim obiteljskim preprekama i zamkama - opisala je redateljica.

U predstavi ulogu oca igra Ljubomir Kerekeš, Barbara Rocco je majka, Sara Stanić kći, a Marinko Prga je mladoženja.

- Predstava obiluje i humorističnim detaljima, a moje lice oca je za to najviše zaduženo. Moj je lik u potpunosti odan alkoholu i ima želju svoje malo 'pomaknuto' dijete udati, a za takvo dijete najkompeteniji je isto tako 'munjeni' mladoženja, a ja kao otac trudim se do krajnjih granica realizirati svadbu - istaknuo je Kerekeš.

Iako je tema sumorna, cijela predstava nije takva.

- Kad u predstavu ubaciš duhovit, glazbeni pristup, dobiješ nekakvu 'čaknutost'. Ima puno elemenata svačega, tako da ne možeo reći kako je u klasičnom smislu crna komedija. Super je za ovu publiku jer je tipična tema koju je većina ljudi prošla te da je osvježenje u repertoaru - rekla je Sara Stanić.

Kako predstava izgleda na kazališnim daskama u Varaždinu tek treba vidjeti, a prva je prilika 2. prosinca.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci