Vijesti / Kultura

Noć muzeja i sjećanje na Holokaust: 'Nestvarnost istine' u Galerijskom centru

Noć muzeja i sjećanje na Holokaust: 'Nestvarnost istine' u Galerijskom centru

U petak, 27. siječnja s početkom u 19 sati, a povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, u Galerijskom centru Varaždin otvara se izložba fotografija Sare Horvatić: 'Nestvarnost istine'.

>'Nestvarnost istine': Sara Horvatić fotografijama Auschwitza otvara prvu izložbu

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovime Galerijski centar Varaždin još jednom obilježava ovaj međunarodni dan, a projekt je vezan i uz Noć muzeja 2017.

Holokaust predstavlja jedno od najmračnijih poglavlja ljudske povijesti pri čemu je nekoliko milijuna ljudi izgubilo život u koncentracijskim logorima, koji su tema ove izložbe.

Prikazati holokaust na bilo koji način zahtjevna je tema s kojom se u koštac uhvatila mlada Sara Horvatić. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi Nestvarnost istine fotografijom je pokušala uhvatiti dio atmosfere zloglasnog nacističkog logora Auschwitz-Birkenau.

Crno-bijelim fotografijama privlači pozornost promatrača i uvlači ga u sumornu zbilju što je u potpunoj suprotnosti s kontekstom u kojem su fotografije nastale, a to je maturalno putovanje koje predstavlja bezbrižnost.

Na jednodnevnom posjetu logoru Sara je snimila 21 fotografiju koje pokušavaju kronološki pratiti njezin put kroz ovu izložbu. Budući da sam kompleks svojim izgledom podsjeća na tvornicu, Nestvarnost istine idealan je naziv za mjesto koje svojom arhitekturom i izgledom na prvi pogled ne odaje surovu stvarnost antiljudskih zločina koji su počinjeni na tome mjestu.

Oduzimanjem boje fotografijama umjetnica na neki način poistovjećuje motive sa samim mjestom kao logorom, mjestom gdje je ljudima oduzet njihov identitet iako su se upravo zbog njega našli na ovome mjestu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci