Vijesti / Kultura

Dokumentarac Sirija - zemlja na raskrižju u utorak u kinu Gaj

Dokumentarac Sirija - zemlja na raskrižju u utorak u kinu Gaj

U utorak, 21. ožujka, u 19 sati u kinu Gaj održat će se projekcija filma 'Sirija - zemlja na raskrižju' uz gostovanje autora Hrvoja Ivančića i Gorana Šafareka.

Prije početka projekcije, autor Hrvoje Ivančić održat će uvodnu riječ o samom snimanju filma i o svojoj knjizi 'Za'atar – priče s Bliskog istoka'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Film su snimili Hrvoje Ivančić i Goran Šafarek boraveći deset dana u Siriji u proljeće 2016.

Glavna tema dokumentarnog filma 'Sirija – zemlja na raskrižju' je prikaz života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima.

- Kroz sugovornike svih društvenih slojeva pokušavamo saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovaramo s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima. U Damasku odlazimo do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, ali posjećujemo i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi. Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem. Saznajemo na koji su se način militanti odnosili prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek koriste aramejski, jezik Isusa Krista - objasnili su autori filma.

Ivančić će ujedno u kinu predstaviti i zbirku kratkih priča 'Za'atar - priče s Bliskog istoka' koja će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Zbirka kratkih priča 'Za'atar – priče s Bliskog istoka' inspirirana je autorovim dvanaestogodišnjim putovanjima u regiju, a dobar dio radnje odvija se upravo u Siriji.

O knjizi će nešto više govoriti poslije projekcije kad će se otvoriti rasprava s publikom te prikazati još fotografija iz izbjegličkih kampova u Jordanu.

- Priče grade napetost iz dvije perspektive: jedna predstavlja gotovo luđačku smjelost pojedinih protagonista - zapadnih novinara i drugih putnika namjernika u sve nemirniji Levant - da iz sigurne zavjetrine ustaljene rutine iskorače u zavodljivu opasnost; druga je obojena stoičkom izmirenošću onih drugih - stanovnika upravo tog Levanta kao jezgre straha današnjega zapada - s neminovnom destrukcijom i stradanjem, ali uz istovremeni stameni otpor ontološkom zlu i vrtlogu ludila koji ih je već odavna usisao mimo njihove volje i znanja.

Ivančić u zbirci teži svojevrsnoj dharmi svjetskog lutalice, ali ne u mirnim šumama sjeverne Kalifornije poput Kerouacovih beatnika, nego u usijanoj sirijskoj i jordanskoj pustinji u čijoj je dnevnoj fatamorgani nemoguće razlučiti Drugoga od samoga sebe.

- Ivančićeve kratke priče, ponekad u formi crtica ili putopisnih bilješki, variraju strukturom od groteske do trilera, ali pritom u ravnomjernom ritmu upozoravaju čitatelja na krhkost svih interpretacija povijesnih događaja na Bliskom istoku i težinu jednom proživljenog, osobnog iskustva mržnje i ratnih razaranja - rekao je urednik Ivan Sršen.

Ulaznica je 15 kuna.

Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!