Vijesti / Kultura

Varaždinske barokne večeri postale su dijelom Europske zajednice festivala

Varaždinske barokne večeri postale su dijelom Europske zajednice festivala

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri uputili su prijavu u središte Europske unije, a pozitivan odgovor Bruxellesa potvrda je umjetničke kvalitete varaždinskog baroknog festivala, ali i njegovom značajnom doprinosu lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

'Visoki kulturni i nacionalni značaj Varaždinskih baroknih večeri su neupitni. Mobilnost i povezanost kroz Europsku uniju može pomoći još većoj međunarodnoj vidljivosti festivala. Gledajući program festivala i njegov inovativni pristup možemo potvrditi da je program uistinu visokokvalitetan s vrhunskim glazbenicima', stoji u objašnjenju odluke iz EFFE-a.

Iako je program festivala usmjeren ranoj glazbi, u Bruxellesu su ocijenili kako muzikološka istraživanja, otkrivanje zaboravljene glazbene baštine i pomalo nekonvencionalne suradnje doprinose inovativnoj strani festivala.

- Počašćeni smo što će se Varaždinske barokne večeri naći u prestižnom društvu festivala širom Europe i dokaz je to da smo prije sada već punog desetljeća bili na pravom putu kada smo odlučili dati Baroknim večerima europsku dimenziju i povezivati se sa zemljama partnerima. Upravo zahvaljujući tim partnerstvima omogućili smo našoj festivalskoj publici da poslušaju u Varaždinu vrsne inozemne glazbenike, ali upoznaju baroknu glazbenu ostavštinu zemalja koje su nam bile partneri. Ovo priznanje, dodatni nam je vjetar u leđa da još više radimo na međunarodnoj promociji festivala i da Varaždinske barokne večeri uistinu budu ne samo varaždinski kulturni, već i turistički brand, jer očekujemo sve više inozemnih turista u našem gradu - ističe ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

Varaždinske barokne večeri uskoro će biti objavljene na mrežnoj stranici ove europske asocijacije, pa će informacije o VBV-u biti dostupne još široj publici, umjetnicima, ansamblima, medijima, ali i sponzorima. Službena objava ovog za varaždinski festival važnog priznanja na europskoj razini bit će tijekom sastanka EFFE-e u svibnju u Wiesbadenu.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!