Vijesti / Kultura

TJEDAN PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI 'Želimo pobuditi kreativnost kod Varaždinaca'

TJEDAN PRIMIJENJENIH UMJETNOSTI 'Želimo pobuditi kreativnost kod Varaždinaca'

U Varaždinu se ove godine po prvi puta održava Tjedan primijenjenih umjetnosti. Organizator Tjedna primijenjenih umjetnosti je ULUPUH - Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

> Varaždinski umjetnici u svojim će ateljeima u lipnju održati kreativne radionice

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz članove ULUPUH-a, kao partner u projektu pridružilo se Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin.

Tjedan primijenjenih umjetnosti pokrenut je, po uzoru na slične manifestacije u svijetu, sa željom da se rad primijenjenih umjetnika približi najširoj javnosti.

Posjetitelji će kroz radionice izraziti svoju kreativnost

Publika će moći posjetiti umjetnike u njihovim ateljeima i radnim prostorima i tako se upoznati s načinom njihova rada.

Neki će autori održati kratka predstavljanja ili radionice za publiku, a drugi predstaviti šire okruženje u kojem djeluju, suradnike, partnere, te i na taj način rasvijetliti prirodu svog posla.

Posjetitelji će kod pojedinih autora imati priliku da se i sami okušaju u osnovnim tehnikama i materijalima kojima se služe.

- Drago mi je da danas možemo predstaviti jednu novu manifestaciju, koja se ove godine prvi puta održava u Varaždinu i da možemo našim sugrađanima ponuditi nešto novo. U vrijeme današnje masovne proizvodnje u pojedincima još uvijek postoji želja da istaknu svoju osobnost izradom unikatnih predmeta - rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth, koja je ovom prilikom pozvala građane da potaknu svoju kreativnost. 

Sedam autora, bogat i raznolik program

U pondjeljak, 12. lipnja, u 19 sati u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici bit će otvorenje izložbe sudionika varaždinskog Tjedna primijenjenih umjetnosti. Taj prostor ujedno će tijekom cijelog Tjedna biti točka i mjesto susreta sa sudionicima.

Sedam autora, članova ULUPUH-a i HDLU-a Varaždin, otvorit će svoje ateljee i radne prostore posjetiteljima te predstaviti svoj rad, a to su Suzana Bernat (ilustracija), Snježana Pokos Vujec (keramika), Danijela Pičuljan (keramika), Lila Herceg (staklo), Živko Toplak (obrada metala), Mateja Rusak i Ivana Stepan (izrada ručno šivanih i personalno dekoriranih knjiga).

- Jako sam sretna što je ULUPUH u Varaždinu uspio naći partnere - HDLU iz Varaždina i Turističku zajednicu Grada Varaždina. Nadamo se da će publika prepoznati ovu našu manifestaciju. Ovo sve radimo upravo zbog njih, jer im želimo približiti naš rad i pobuditi kreativnost, koja čuči u svakom od nas. Zbog toga smo organizirali radionice u našim ateljeima i radnim prostorima. Građani će moći na licu mjesta vidjeti kako nastaje proizvod - rekla je Danijela Pičuljan.

Dodaje kako nas primijenjena umjetnost okružuje, a svi ti proizvodi su nastali iz ideje umjetnika i njegovog dizajna, znanja i stvaralaštva. 

- ULUPUH I HDLU su prepoznali kvalitetu ovog projekta - da se skupe građani i zajedno s umjetnicima educiraju i rade nešto kreativno. Tjedan primijenjenih umjetnosti bi se trebao odvijati svake godine. Varaždin je mali grad i mislim da bi se svi kulturnjaci, umjetnici i kreativci trebali više okupljati na takvim događajima - rekla je Lila Herceg.

Za svoje radionice kaže kako su više namijenjene odraslima, no i djeca također mogu doći i nešto naučiti. 

Živko Toplak ovaj put će prikazati postupak završne obrade predmeta načinjenih od obojenih metala mehaničkim i kemijskim postupcima.

- Malo tko zna da sam 30 godina radio u metalskoj industriji u Varaždinu i da sam tamo imao dizajn studio. Radio sam dosta na obojenim metalima i tako će izgledati moj dio programa na Tjednu primijenjenih umjetnosti. To je jedna specifična djelatnost koja nije toliko prisutna. Ja sam se u toku svog radnog vijeka tim poslom profesionalno bavio.

Kaže kako je za radionice ipak potrebno predznanje, jer će se koristiti kemijska sredstva te kako postoji vrlo mali broj ljudi koji educiran po tom pitanju, stoga će ovdje imati priliku naučiti nešto novo.

Informacije o prijavama i cjelokupni program te raspored radionica provjerite na službenoj stranici.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci