FOTO Državni tajnik Zdravko Jakop otvorio izložbu fotografija Mladena Genca

U palači Herzer general i državni tajnik Zdravko Jakop otvorio je izložbu varaždinskog novinara i branitelja Mladena Genca.

Riječ je o izložbi fotografija snimljenih na istočnoslavonskom, zapadnoslavonskom, ličkom i južnodalmatinskom bojištu.

Osim Jakopa i Genca, otvaranju izložbe prisustvovali su i ravnatelj Držanog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada ‘Puma’ Robert Puja te brojni građani.

Sam Genc nije inzistirao na mnogo priče, već je odlučio pustiti da ‘govore fotografije’.

– Vrijeme prolazi, ali fotografija ostaje. Doći će netko iza nas i snimit će nova vremena koja dolaze, pa će to gledati neke druge generacije… Vrijeme u kojem danas živimo poklanja ovo što danas vidite – ‘nestvarne slike’, a vremenu koje dolazi, već novi stih piše. Ratova je uvijek bilo i uvijek će biti – kazao je Genc.

Zdravko Jakop o Gencu je govorio u superlativima.

– On nije samo vrhunski novinar i vrhunski fotograf, već i vrhuski čovjek. Puno je riskirao da bi istina bila vječita. Genc je pisao istinu u vrijeme kad mnogi drugi nisu mislili da Hrvatska može biti pobjednik. Genc je potvrdio da istina piše povijest i to je bitno – kazao je Jakop.

Više o ratnom putu Mladena Genca

Mladen Genc put ratnoga izvjestitelja započeo je izvještajima o ratu u Sloveniji da bi u drugoj polovici 1991. g., najprije kao akreditirani novinar Večernjeg lista, a zatim i kao dragovoljac Domovinskoga rata, svojim fotografskim aparatom bilježio događaje na hrvatskim ratištima.

U svojstvu novinara najprije odlazi na pokupsko bojište, a u jesen 1991. g. kao hrvatski dragovoljac našao se na pakračko-lipičkom bojištu. Tijekom 1992. g. bio je i na novljanskom ratištu, gdje na području Starog Grabovca nastaju fotografije koje dokumentiraju svakodnevicu hrvatskih bojovnika na tome prostoru.

Te iste godine bio je i na istočnoslavonskome bojištu, na posljednjoj crti obrane Osijeka. U zimi 1992./1993. g. nastaju fotografije na ličkome bojištu, ponajviše u Gospiću i na prvim crtama bojišnice.

Naposljetku, Mladen Genc dolazi i na južnodalmatinsko bojište, gdje fotoaparatom bilježi kulturocid počinjen nad tamošnjom sakralnom i profanom baštinom.Gencove fotografije amalgam su novinarskoga profesionalizma i dragovoljačkog srca; on pedantnošću novinarskoga profesionalca bilježi svakodnevicu hrvatskoga vojnika, stradanja hrvatskoga civilnog stanovništva i razaranja hrvatskih naselja i kulturne baštine.

No, Genc nije samo fotograf, on je i novinar, pa njegove fotozapise prati i dojmljiva, riječima zapisana priča. Glavna odlika ove izložbe jest uspješan spoj dokumentarne fotografije i njihov kvalitetni opis, čime se, i nakon više od dva desetljeća od tih događaja, u ratnim zapisima Mladena Genca čuvaju vrlo živa sjećanja iz Domovinskoga rata.

Izložba je realizirana u organizaciji Državnoga arhiva u Varaždinu, a za razgled je postavljena do 9. srpnja 2017. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije