Vijesti / Kultura

Varaždinski folklorni ansambl upisuje nove članove, pridružite im se!

Varaždinski folklorni ansambl upisuje nove članove, pridružite im se!

Varaždinski folklorni ansambl započeo je s početkom nove školske godine upis novih članova. Zainteresirani se mogu pridružiti dječjoj školi folklora, tamburaškoj radionici, folklornom ansamblu ili tamburaškom orkestru. Upisi se ove godine održavaju pod motom 'Prestani čitati o avanturama – doživi ih s VFA'.

Varaždinski folklorni ansambl osnovan je 6. prosinca 1998. godine s osnovnom zadaćom očuvanja hrvatske nematerijalne kulturne baštine, narodnih običaja, plesova i pjesama, koristeći pritom tradicijska glazbala i autohtone narodne nošnje. Ansambl pristupa folkloru kao scensko-izvedbenoj umjetnosti, sa suvremenim koreografijama i visokom dozom umjetničke kvalitete – no to ne znači da se pritom i ne zabavljaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ansamblu aktivno djeluje 40 članova u dvije sekcije: plesači-pjevači i svirači. U sklopu ansambla djeluju i škola folklora te tamburaška radionica namijenjeni djeci osnovnoškolskog uzrasta (od 8 do 14 godina), ali i početnicima u svijetu folklora. Za rad u ansamblu nije potrebno prethodno znanje ni plesno ili sviračko iskustvo.

Brojna priznanja

VFA je 2015. godine osvojio 1. mjesto u kategoriji koreografiranog folklora na 22. susretu hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu. Iste je godine ansambl osvojio nagradu za najbolju koreografiju na Festivalu Buyukcekmece u Turskoj te Plaketu grada Varaždina za izvrsnost u očuvanju tradicijske kulture. 

VFA je od 1998. do danas nastupao u čak 21 europskoj državi, od Turske do Škotske, od Francuske do Estonije. S takvim se rezultatima rijetko koje folklorno društvo u Hrvatskoj može pohvaliti. U 2017. godini ansambl je predstavljao Varaždin i Hrvatsku na dva međunarodna festivala folklora, u belgijskom Leuvenu i u slavnoj škotskoj prijestolnici Edinburghu.

Voditelji VFA plesači su i svirači s dugogodišnjim iskustvom i stručnim obrazovanjem uz koje ćete brzo savladati plesne korake i tehnike sviranja tamburaških instrumenata. Voditelji su se stručno usavršavali na brojnim seminarima folklora u Hrvatskoj, a osvojene nagrade potvrđuju njihovo znanje i kvalitetu. Od boljih voditelja ne možete učiti. A svi su uz to mladi i vole se zabavljati!

Osim što vam nude znanje, zabavu i dugotrajno prijateljstvo, Varaždinski folklorni ansambl odlikuju i simbolične cijene školarine i članarine. Ako želite da vam dijete nauči plesati ili svirati, ili se sami želite baviti folklorom, vodstvo ansambla smatra da to nikome ne bi trebalo biti financijsko opterećenje, kao ni inozemna gostovanja ansambla.

Upisi se održavaju svakog ponedjeljka, srijede i petka u rujnu i listopadu, od 19:30 do 21:00 u prostorijama ansambla u Aninoj ulici 11 u Varaždinu. Više informacija o ansamblu pronađite na njihovoj službenoj web stranici (www.vfa.hr), Facebook stranici (www.facebook.com/vfa.hr) i Instagram profilu (www.instagram.hr/vfa.hr). Možete se javiti i na e-mail [email protected].

Pogledajte video Varaždinskog folklornog ansambla s dojmovima s ovogodišnjeg gostovanja na Paasfestenu u belgijskom gradu Leuvenu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci