VANIMA Saznajte sve o upisima i brojnim aktivnostima u novoj školskoj godini!

Nakon održanih 13. Ljetnih filmskih radionica početkom ljeta, Vanimini filmovi putuju na filmske festivale. Tako će krajem mjeseca autori sudjelovati na 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u Sisku koju organizira Hrvatski filmski savez, a sredinom listopada na 6. Dubrovnik film festivalu.

Ovog tjedna voditeljica VANIME Ana Sever i praktikantica iz Španjolske Andrea Cañamero Hernández sudjeluju na festivalu ‘Zlatni puž’ u Vranju u Srbiji. Radi se o partnerskom festivalu na kojem će biti prezentiran VAFI festival. VAFI festival je također bio prezentiran tijekom ljeta i u Rijeci gdje je održan prvi dječji festival ‘Tobogan’. Bila je to uvertira u sve ono što Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020 i kulturne ustanove pripremaju, a to je, prije svega, obnova Dječje kuće koja će svoja vrata otvoriti 2019. godine.

Drugi voditelj VANIME Hrvoje Selec tijekom ljeta je vodio radionicu animiranog filma u Kraljevici, koju već dugi niz godina Hrvatski filmski savez organizira u Nacionalnom centru tehničke kulture. Uz to je sudjelovao kao član žirija na dva festivala – 4. Star film festival u Sisku, te 12. Trash film festival održan u Varaždinu. Nastavljena je i suradnja s Edukacijsko-kreativnom udrugom Vita, pa su tako voditelji VANIME drugu godinu za redom održali radionicu animiranog filma u Donjim Kukuruzarima, općini koja se nalazi na području od posebne državne skrbi.

– Posebno smo ponosni što je film ‘Ples godišnjih doba’, koji smo radili u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, uvršten u službeni program 9. izdanja ‘Festivala o pravima djece’ koji organizira ured UNICEF-a Hrvatske. Festival će biti održan u listopadu i to čak u 18 gradova diljem lijepe naše. Uz to nas čeka sudjelovanje na nekoliko internacionalnih festivala gdje će biti prikazani Vanimini filmovi, ali i odlazak u Berlin na kongres platforme Youth Cinema Network, a čiji je dio i VAFI festival – rekao je tajnik udruge Hrvoje Selec.

Upisi u nove grupe

Varaždinska VANIMA prošle je školske godine proslavila svojih velikih 30 godina rada, a u ovoj školskoj godini priprema nove grupe za djecu i mlade. Udruga djeluje u sklopu Centra za mlade u Preradovićevoj ulici u Varaždinu.

U grupe za animirani film koje vode voditelji VANIME, osim redovnih članova udruge mogu se uključiti sva zainteresirana djeca s navršenih 8 godina starosti. Osim grupa za animirani film od ove školske godine djeca mogu upisati i foto grupu koju će voditi inženjerka multimedije, suvoditeljica VANIME Ana Sever. Foto grupa namijenjena je za djecu od 8 do 12 godina starosti. Grupe će s radom započeti početkom listopada i traju cijelu školsku godinu.

Srednjoškolci i studenti pak mogu sudjelovati u grupi gdje će imati prilike raditi eksperimentalne filmove. Drugu godinu za redom VANIMA organizira program Varaždinska tvornica eksperimentalnog filma za zainteresirane mlade od 15 do 30 godina starosti. Program će s radom krenuti početkom listopada, a trajat će do kraja godine.

Upisi u sve navedene grupe traju do 25. rujna. Zainteresirani za navedene aktivnosti, kao i za sve dodatne informacije vezane uz VANIMU, mogu se javiti na mail: vanima@vanima.hr ili na mob. 091/798-0858.

Od listopada vas čekaju nove brojne aktivnosti za djecu i mlade, kao i nastavak suradnje s Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, no sprema se i jedan pilot projekt. Riječ je o spajanju vizualne i audiovizualne kulture u inovativne prakse, pa će tako varaždinski umjetnici, slikari, grafičari, kipari jednom tjedno svoje stvaralaštvo pretvarati u video animacije.

– Već nekoliko godina javljaju se zainteresirani umjetnici koji žele sudjelovati u radu VANIME, pa su odlučili ove godine napraviti grupu upravo za njih. Ostale novine u radu udruge još ćemo malo zadržati u tajnosti dok ne saznamo rezultate natječaja koje smo prijavili u narednom razdoblju – rekao je tajnik udruge Hrvoje Selec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije