Vijesti / Kultura

SRIJEDA U MUZEJU Saznajte sve o najvećem krivotvoritelju 20. stoljeća!

SRIJEDA U MUZEJU Saznajte sve o najvećem krivotvoritelju 20. stoljeća!

Uz izložbu Ljepota lažnog sjaja, sa zaplijenjenim krivotvorenim umjetninama iz fundusa Muzeja policije (otvorena je u Gradskom muzeju Varaždin do 24. rujna ove godine), priređuje se predavanje pod nazivom Han van Meegeren, jedan od najvećih krivotvoritelja 20. stoljeća.

Predavanje se održava u sklopu Srijede u Muzeju, 20. rujna, od 19 sati, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), a pripremila ga je dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nekoliko tjedana nakon završetka Drugoga svjetskog rata započelo je suđenje Hanu van Meegerenu. Optužnica ga je teretila za suradnju s okupatorom, 1943. godine prodao je jednu Vermeerovu sliku njemačkome maršalu Hermannu Göringu. Iznošenje tako vrijedne umjetnine iz Nizozemske proglašeno je činom izdaje.

Na opće iznenađenje, van Meegeren se branio tvrdnjom da ono što je prodao Göringu nije autentično djelo staroga majstora, već krivotvorina koju je sam izradio. Priznao je autorstvo još nekoliko slika pripisanih starim majstorima. Neke od tih umjetnina nalazile su se u uglednim muzejima, a njihovu su autentičnost potvrdili eminentni povjesničari umjetnosti. Da bi se utvrdila istinitost van Meegerenovih tvrdnji, angažirana je skupina stručnjaka iz područja prirodnih znanosti. Predvodio ju je Paul Coremans, doktor kemijskih znanosti i ravnatelj Kraljevskog instituta za kulturnu baštinu u Bruxellesu. Korak po korak, Coremansovo je povjerenstvo razotkrilo van Meegerenovu tehniku krivotvorenja.

Osim predavanja o krivotvoritelju van Meegerenu, u srijedu, 20. rujna, kao popratni program uz izložbu Ljepota lažnog sjaja održavaju se još dva predavanja. Prvo predavanje pod nazivom 'Sustavno praćenje i razlučivanje umjetničkih slika kroz vizualni infracrveni spektar' pripremila je prof. dr. sc. Jana Žiljak Vujić, stalna sudska vještakinja za grafičku tehnologiju, dizajn, rukopise, dokumente, vrijednosne papire, novac, slike, kreditne i druge kartice.

Drugo predavanje održat će Dijana Nazor, viša konzervatorica-restauratorica u Hrvatskome restauratorskom zavodu, pod nazivom 'Rezultati istraživanja umjetničke slike starog majstora, modernih i suvremenih umjetnika infracrvenim postupkom'. Oba predavanja održavaju se također u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), s početkom u 11 sati. Ulaz na sva tri programa je besplatan. Suorganizator je Muzej policije.

Kao i sama izložba Ljepota lažnog sjaja, i navedena predavanja, osim atraktivnih tema koje obrađuju, imaju i informativno-edukacijski karakter, kojim se želi ljubitelje i sakupljače umjetnina, institucije i širu javnost upozoriti na opasnosti crnog tržišta umjetninama, kao i upoznati ih sa suvremenim metodama otkrivanja krivotvorina.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci