Izložba ‘Miranda – holokaust Roma’ od srijede u varaždinskoj sinagogi

U srijedu 27. rujna, s početkom u 17 sati u bivšoj sinagogi u Varaždinu otvara se izložba ‘Miranda-Holokaust Roma’.

Izložba ‘Miranda – Holokaust Roma’ nastala je 2011. godine u Finskoj.

Autor izložbe je kulturni savjetnik Veijo Baltzar, a izložba je plod suradnje sa 14 evropskih arhiva, Fondacijom Anne Frank, Sveučilištem iz Helsinkija i Muzejom Romske kulture.

Izložba govori o prešućivanom genocidu Roma tijekom 2. svjetskog rata kroz autentičnu priču Mirande, u Slovačkoj rođene preživjele žrtve holokausta Roma.

Umjesto da bude fokusirana na grozote holokausta ili žrtve Roma, izložba priča kroz umjetnost i iznosi vrijednosti, dušu i kulturu Romskog naroda u prošlosti i sadašnjosti.

Izložba ‘Miranda’ je od 2012. godine obilazila Finsku, uključujući i Finski Nacionalni muzej 2013.-2014. te je dosegla brojku od milijun posjetitelja.

15.veljače izložba je u prisutnosti bivše predsjednice Finske Tarje Halonen krenula i na svjetsku turneju.

U okviru projekta ‘Kroz Mirandine oči’, financiranog kroz program Europske unije ‘Europe for Citizens’, izložba će obići 20 evropskih država.

29. lipnja izložbom u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, a u prisustvu izaslanika Predsjednice Hrvatske, kao i člana Hrvatskog Sabora Veljka Kajtazija krenula je hrvatska turneja izložbe.

Izložba je privukla mnogo pozornosti kao prva međunarodna izložba o Holokaustu koju su realizirali sami Romi. Pokrovitelj izložbe bivši je Finski premijer Paavo Lipponen.

Izložbu će otvoriti njen autor Veijo Baltzar, a otvorenje će uveličati i Veljko Kajtazi, zastupnik nacionalnih manjina Hrvatskog Sabora.

Izložba će trajati do 8. listopada i biti otvorena za razgled svaki dan od 10-13 sati i od 17-20 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije