VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI Sadržajno bogat šesti dan festivala

Predstavljanje nakladničke djelatnosti Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, otvorenje izložbe u varaždinskoj Sinagogi, Gala mađarsko-hrvatska večera u varaždinskom Starom gradu, susret ministara upravo na baroknom festivalu, izvedba oratorija Sveti Stjepan u varaždinskoj crkvi sv. Nikole – najkraći je sažetak šestog dana 47. Varaždinskih baroknih večeri.

> IZLOŽBA Miranda – holokaust Roma: ‘Stradanja su se događala i u Varaždinu’

Hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije koncerta razgovarale su u Varaždinu s ministrom ljudskih resursa Republike Mađarske Zoltanom Balogom o dosadašnjoj i budućoj suradnji dviju država.

– Jako mi je drago da je ove godine Mađarska zemlja partner i zahvaljujem se ovom prilikom i kolegi Balogu, veleposlaniku Magyaru, ali i svima koji su sudjelovali na tome. Žao mi je nismo mogli biti na otvorenju jer smo i ministar i ja u to vrijeme bili u Kini na ministarskom sastanku, ali danas smo ovdje da bi nazočili koncertu i zapravo potvrdili veliko prijateljstvo naših dviju država i bogatu kulturnu suradnju. Za nama je dvije, tri godine iznimnih rezultata u međunarodnoj razmjeni, a posebno bih istaknula obilježavanje godišnjice Sigetske bitke. Danas smo razgovarali i o nizu projekata koje planiramo u budućnosti. Očekujemo skoro otvaranje hrvatskog kazališta u Pečuhu, planiramo određene projekte, razmjene izložbi, kao i glazbenika. Razgovarali smo i o nekim projektima vezanih uz Krležu koji je povezivao naše dvije države. Ono što bih željela istaknuti u ovome trenutku je i iznimna suradnja unutar Vlade s nacionalnim manjinama, pa tako i mađarskom manjinom i tu će biti novih projekata, obnove baštine, potpore medijima i svim drugim projektima, a podsjećam da smo ove godine u Dalju zajedno otvorili Mađarski kulturni centar. Uglavnom, danas smo ovdje da bi uživali u koncertu, ali i posvjedočili iznimnu suradnju naših dviju država – istaknula je ministrica kulture u Vladi RH Nina Obuljen Koržinek.

Pohvalila je i organizatore VBV-a što iz godine u godinu biraju zemlje partnere iz inozemstva.

– To se pokazalo sjajnim konceptom, jer ne samo da produkcijski i organizacijski daje to jedan poseban pečat festivalu, već i omogućava varaždinskoj publici, koji su znalci baroka i vole barok detaljni uvid u to kako se stara glazba prati u drugim državama. Veseli me veliki interes publike, rekli su mi kolege da su svake večeri puni koncerti u Varaždinu i izvan Varaždina. Čestitam organizatorima i zahvaljujem Gradu na dobroj suradnji koju imamo godinama i naravno Ministarstvo kulture će i dalje sa svoje strane pomagati ne samo financijski, nego upravo i ovom smislu da pomognemo u potrazi za zemljama partnerima i kroz naše bilateralne susrete pomognemo da programi koji će biti na festivalu zaista budu vrhunski i da im damo adekvatnu podršku – zaključila je Obuljen-Koržinek.

Uz kulturnu, važna je i obrazovna suradnja, istaknula je resorna ministrica Blaženka Divjak.

– Sigurno da glazba spaja, to smo već utvrdili, ali i obrazovanje. Također nas spajaju i manjine – hrvatska manjina u Mađarskoj, mađarska u Hrvatskoj i to je naš zajednički interes. Lijepo surađujemo, ne samo na način da se osigurava nastava na hrvatskom jeziku u Mađarskoj i obrnuto, nego i podižemo standarde, pa u tom smislu, čuli ste od kolegice, je i izgradnja hrvatskog kazališta u Pečuhu, a ono što ćemo mi napraviti je Kulturni centar za Mađare u Osijeku. Ove godine osigurana su sredstva u državnom proračunu za dokumentaciju, a iduće godine sredstva za gradnju. Mislim da je ta suradnja u području obrazovanja i skrbi o nacionalnim manjinama izuzetno važna i na koncu konca i razina budućnosti se mjeri po tome koliko se brine o manjinama i skupinama koje nisu u centru interesa u svakodnevnom radu – istaknula je ministrica Divjak.

Susretom sa svojim hrvatskim kolegicama bio je zadovoljan i gost iz Mađarske.

– To da su kulturni odnosi između Mađarske i Hrvatske dobri dokazuje i to da na susretu ministara kulture iz 16 zemalja u Kini smo bili i mi i Hrvati. Vrlo smo ponosni i sretni što smo partnerska zemlja Varaždinskim baroknim večerima jer upravo u primjeru barokne glazbe ovdje dokazuje se koliko je zajednička naša kultura. Obećao sam vašoj ministrici da ćemo u ožujku zajedno otvoriti hrvatsko kazalište u Pečuhu koje je jedino hrvatsko kazalište izvan Hrvatske. Naša hrvatska gimnazija u Budimpešti nosi ime Miroslava Krleže, svima nam važnog pisca. Što se tiče obrazovanja, s obzirom da sam odgovoran i za taj resor drago mi je će se otvoriti lektorat mađarskog jezika u Rijeci – istaknuo je mađarski ministar ljudskih resursa Zoltan Balog.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji je bio i domaćin ministrima istaknuo je kako se u vrijeme Baroknih večeri Varaždin pretvara u kulturno središte što pokazuju posjeti diplomata i državnih dužnosnika.

– U šali smo rekli kako naš gost, mađarski ministar koji svojim radom obuhvaća šest hrvatskih ministarstava, pokriva pola hrvatske vlade. Dosta smo razgovarali o kulturnoj, sportskoj i obrazovnoj suradnji, a ministrice i ja pozvali smo ministra Baloga na rukometno prvenstvo u siječnju kada će upravo u Varaždinu igrati Mađarska u našoj Areni. Naš gost oduševljen je gradom, arhitekturom i kulturnim priredbama. Sam je svjestan da gradovi naše veličine u Europe nemaju tako snažnu infrastrukturu i nemaju ovakve kulturne priredbe. Tako da mi je drago da je mađarski ministar ovdje, jer to znači i otvaranje mogućnosti suradnje varaždinskih umjetnika s Mađarskom u godina koje dolaze – zaključio je gradonačelnik Čehok.

Domaćini i visoki gosti zajedno su nazočili koncertu u crkvi sv. Nikole na kojem su glazbenici Baroknog orkestra Savaria izveli Caldarin oratorij ‘Sveti Stjepan-prvi kralj Ugarske’.

– Ovo djelo je vrlo važno za je za mađarsku kulturu, jer posvećeno je ugarskom kralju svetom Stjepanu. Varaždin je krasan grad, ovdje sam po četvrti puta. Nastupao sam u nekoliko crkava i uistinu je krasno biti ovdje – istaknuo je Pal Nemeth dirigent i osnivač orkestra koji je stalni orkestar Budimpeštanske komorne opere i Komorne opere Savaria, a posvećen je ponovnom otkrivanju i predstavljanju javnosti glazbenih posebnosti 17. i 18 stoljeća.

Programi 47. Varaždinskih baroknih večeri nastavljaju se danas u 18 sati u galeriji Kerameikon predstavljanjem knjige ‘Hrvatska od stoljeća 7. do danas’ dr. sc. Dinka Šokčevića, ravnatelja Mađarskog instituta u Zagrebu, u 19 sati u Katedrali započinje svečani koncert u povodu 20 godina osnivanja Varaždinske biskupije na kojem će nastupiti Hrvatski barokni ansambl i Katedrali zbor Chorus Angelicus, dok će u Krapini u isto vrijeme nastupiti ansambl Musica Profana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije