Vijesti / Kultura

OTKRIO ŠPILJU VINDIJU Istraživač Stjepan Vuković rođen prije 112 godina

OTKRIO ŠPILJU VINDIJU Istraživač Stjepan Vuković rođen prije 112 godina

Na današnji dan 1905. godine, rođen je Stjepan Vuković, osnivač i prvi kustos Prethistorijskog odjela koji je kasnije prerastao u Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, stoji na Facebook stranici Gradskog muzeja Varaždin.

Ovaj neumorni istraživač i učitelj svaki je slobodan trenutak provodio u prirodi čime je otkrio mnoštvo arheoloških lokaliteta na našem području. Najpoznatiji lokalitet je svakako špilja Vindija koja je postala sinonim za paleolitik ovog dijela Hrvatske i ovog dijela Europe. Njezinim dugogodišnjim istraživanjem Vuković je znatno obogatio dio fundusa Arheološkog odjela.

Velike zasluge pripadaju mu i kao utemeljitelju moderne arheologije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te eksperimentalne arheologije u nas.

- O moja spiljo Vindijo! Istražujući te punih 40 godina - pružila si mi mnogi lijepi užitak - učila si me gledati slobodno smrti u oči - gradila si moj značaj - i što je najvažnije - naučila si me znati razlikovati nisku podlost od prava i iskrena prijateljstva. Na mom rastanku s tobom kličem ti hvala - izjavio je Vuković.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!