Vijesti / Kultura

KUD 'Klaruš' iz Maruševca sudjelovao na državnoj smotri folklora u Sisku

KUD 'Klaruš' iz Maruševca sudjelovao na državnoj smotri folklora u Sisku

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Grada Čakovca, Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska, u Rafinerijskom domu Sisak održan je 24. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina.

Ovogodišnje državno natjecanje odvijalo se u dvije kategorije: kategoriji koreografiranog folklora koja je održana 14. listopada u Čakovcu i kategoriji izvornog folklora održanoj jučer u Sisku.

Na Susretu je nastupilo preko 900 folkloraša unutar 21 hrvatskog ansambla i skupina te gostujućih skupina iz Slovenije, Austrije te Bosne i Hercegovine. Ansambli i skupine pravo sudjelovanja na 24. susretu izborili su nastupima na županijskim smotrama, pa je tako KUD Klaruš iz Maruševca, kao predstavnik Varaždinske županije, nastup na ovogodišnjoj državnoj smotri u Sisku izborio pobjedom na 4. županijskoj smotri izvornog folklora, održane krajem rujna u Vidovcu.

U znak podrške, s KUD-om Klaruš u Sisak je doputovalo i vodstvo Općine Maruševec, načelnik Damir Šprem, njegov zamjenik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar, koji su pratili program i bodrili predstavnike kulture i tradicije našeg kraja pri izvedbi pjesama i plesova maruševečkog kraja pod nazivom 'Varaždinsku pole', koje je za scenu priredio Zlatko Peharda.

Nakon što su kulturno-umjetnička društva predstavila folklor, nošnje, pjesme i običaje u svojim programima, a organizatori sudionicima podijelili potvrde o sudjelovanju, stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Ivančan, Iva Niemčić, Petar Varga i Josip Forjan proglasilo je najuspješnije i s predstavnicima KUD-ova održalo okrugli stol.

Iako nisu nagrađeni, sama činjenica kako KUD Klaruš drugu godinu zaredom predstavlja Varaždinsku županiju na ovom državnom susretu u konkurenciji najboljih iz čitave Hrvatske, govori o kontinuiranom kvalitetnom i predanom radu članova, voditelja i vodstva KUD-a, koji iduće godine slavi 20 godina od osnutka.

Sudionici 24. susreta kategorije izvornog folklora u Sisku uz KUD Klaruš iz Maruševca bili su i KUD 'Seljačka sloga' iz Grede Sunjske, KUD 'Nova zora' iz Donje Lomnice, KUD 'Donji Vidovec' iz istoimene općine, KUD 'Tomislav' iz Sv. Ivana Žabno, KUD 'Sloga – Đurđic' iz Ivanske, KUD 'Seljačka sloga' iz Prekopakra, KUD 'Lipa' iz Semeljaca, FD 'Otočac' iz Otočca, KUD 'Vinac' iz Stankovaca, KUD 'Pleter' iz Dugopolja, KUD 'Koledišće' iz Jezera na otoku Murteru, KUD 'Sveti Juraj' iz Osojnika, KUD 'Sveti Juraj' iz Draganića te gosti iz Bosne i Hercegovine, HKUD 'Rodoč' iz Mostara.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!