Vijesti / Kultura

IZLOŽBA Radovi Čakovčanina Ljubomira Levačića od 8. studenog u palači Sermage

IZLOŽBA Radovi Čakovčanina Ljubomira Levačića od 8. studenog u palači Sermage

Od 8. studenoga do 3. prosinca u palači Sermage za razgled je postavljena izložba akademskog slikara iz Čakovca Ljubomira Levačića.

Prema želji autora, umjesto otvorenja izložbe priređuje se svečano predstavljanje monografije Ljubomir Levačić i to u sklopu Srijede u Muzeju koja je na rasporedu 22. studenog.

Organizatori izložbe su Gradski muzej Varaždin i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na izložbi su zastupljene slike, objekti, prostorne instalacije i fotografije javnih plastika, koje kroz monografski prikaz ilustriraju umjetnikovo dugogodišnje, kontinuirano i plodno stvaralaštvo od akademskih dana do danas.

Iz izloženih radova iščitavaju se autorove osnovne odrednice stila, građenoga na geometrijskim postulatima, na tragu minimal arta.

- Posve reducirani predmetni svijet, forma koja se uvijek bazira na geometrijskom arhetipu, neutralni ili – barem nenaglašeni – rukopis, baratanje s vrlo ograničenim registrom boje, oprezni ulaz u prostor i labavi okvir discipline temeljna su određenja njegove plastičke produkcije - istaknuo je povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, autor stručne koncepcije izložbe i teksta u pratećoj monografiji o Ljubomiru Levačiću.

Ljubomir Levačić diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je završio i poslijediplomski magistarski studij slikarstva.

Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture apsolvirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je autor nekoliko javnih plastika u Hrvatskoj i Austriji.

Nagrađivan je za slikarska ostvarenja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i predstojnik Katedre umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Odsjeka u Čakovcu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci