Vijesti / Kultura

Otvorenje izložbe Anice Vlašić-Anić 24. siječnja u palači Herzer

Otvorenje izložbe Anice Vlašić-Anić 24. siječnja u palači Herzer

U sklopu Srijede u Muzeju, 24. siječnja, u palači Herzer u 19 sati otvara se izložba Knjige glagoljaške - kapucinske, karlobaške, koja će biti dopunjena i temom pod nazivom Varaždinske glagoljske pergamene.

Autorica izložbe Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške je dr. sc. Anica Vlašić-Anić, koja je u kapucinskom samostanu sv. Josipa u Karlobagu provela opsežna istraživanja glagoljaške knjižne baštine, što je rezultiralo i tamošnjim stalnim izložbenim postavom te vrijedne građe, realiziranom 2013. godine o 300. obljetnici osnutka samostana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na temelju tog postava osmišljena je i pokretna izložba na plakatima, koja je već gostovala u nekoliko hrvatskih gradova, a sada će biti postavljena i u Varaždinu.

Interes dr. sc. Vlašić-Anić za kapucinsku glagoljašku baštinu potekao je, kako autorica sama navodi, iz Varaždina, i to kad je kao asistentica (danas je u zvanju više znanstvene suradnice) Staroslavenskog instituta u Zagrebu posjetila varaždinsku kapucinsku knjižnicu 1986. godine, kojom prilikom su je u tu građu uputili varaždinski kapucini pater Bono Zvonimir Šagi i fra Mirko Kemiveš.

Time je započelo njezino dugogodišnje i plodonosno traganje za glagoljicom u kapucinskim samostanima, za koje se do tada uglavnom smatralo da u njima takve građe nema. Svako novo istraživanje kapucinske glagoljaške baštine u Karlobagu, Varaždinu, Škofjoj Loki, Rijeci, Rimu, Dubrovniku, koje je provodila u suradnji s gvardijanima kapucinskih samostana, arhivima, konzervatorskim odjelima i nizom drugih institucija i stručnjaka, autoricu je dovodilo do novih i (ne)očekivanih otkrića.

- Za širi krug javnosti sigurno će jedno takvo pravo otkriće, osim građe na plakatima, biti i dvije originalne glagoljske pergamene iz varaždinskoga kapucinskog samostana, kojima je dopunjena ova putujuća 'karlobaška' izložba, a koje se prvi put javno izlažu u Gradskom muzeju Varaždin - stoji u najavi izložbe.

Izložba je postavljena za razgled do 11. ožujka ove godine.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci