Vijesti / Kultura

CESTICA Restauratorice Ministarstva kulture obišle kapelu u obnovi

CESTICA Restauratorice Ministarstva kulture obišle kapelu u obnovi

Općina Cestica u 2018. godini nastavlja s restauracijom i obnovom oslika svoda kapele Uznesenja blažene djevice Marije u Križanču.

Budući da se sanacija i uređenje, započeto 2014. godine, odvija pod paskom Ministarstva kulture, konzervatorskog odjela u Varaždinu, kapelu u obnovi su obišle povjesničarke umjetnosti istog odjela, Ivana Peškan i Vesna Pascuttini - Juraga i zagrebačke restauratorice Iva Prpić i Dubravka Uvodić Vinković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njihov je zadatak provjeriti obavlja li se sanacija - za koju je Ministarstvo u ovoj godini namijenilo 50 tisuća kuna - u skladu s pravilima struke. Predloženo je vraćanje oslika u izvorni oblik, kako su to na jednom dijelu kapele 1896. godine učinili furlanski majstori, otac i sin, Jakob i Antun Brollo.

U izvorni oblik će se vratiti i sakristija te je planirana obnova kamenog portala, sanacija zidova i fasade te poda u kapeli.

Nakon posjete kapeli, restauratorice je primio načelnik Cestice, Mirko Korotaj. On je s povjesničarkama umjetnosti razgovarao i o planovima za obnovu preostalih objekata kulturno-povijesne graditeljske baštine na području općine.

- Namjera nam je sačuvati vrijednu baštinu, koja je u prilično lošem stanju. Bitno je da smo na vrijeme počeli s obnovom, dok za to još nije kasno. Sad nemamo namjeru stati, nego uložiti sav trud i malo po malo restaurirati sve sakralne objekte na području općine - rekao je načelnik Mirko Korotaj.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!