PREŠERNOV DAN Predstava Aleksandrike izvedena u varaždinskom HNK

U povodu slovenskog kulturnog praznika ‘Prešernov dan’ u subotu, 24. veljače, u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu nastupila je dramska skupina Društva žena iz Prvačine i orkestar ‘Prvačka pleh muzika’ s predstavom Aleksandrinke.

Kulturno događanje u varaždinskom HNK-u neposredni je doprinos očuvanju uspomene na tisuće slovenskih mladih žena, supruga i majki, koje su prije stotinjak godina napuštale domove u Sloveniji kako bi u Egiptu zarađivale novac kao dadilje i guvernante i pomagale svoje obitelji u domovini.

Nastup slovenskih umjetnika iz Vipavske doline organizirali su Slovensko kulturno društvo Nagelj, Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva Varaždin te predstavnici slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, grada Varaždina i općine Cestica.

Predsjednica HSDP-a Varaždin Barbara Antolić Vupora i predsjednica SKD-a Nagelj Martina Lesjak zahvalile su na pomoći u organizaciji događanja u HNK-u prisutnim predstavnicima Slovenske iseljenske matice, Slovenskog veleposlanstva u RH, Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu te Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva.

Državna tajnica Urada dr. Aleksandra Pivec istaknula je slovensku nacionalnu manjinu varaždinskog kraja kao primjer djelovanja na očuvanju slovenskih tradicionalnih vrijednosti, napominjući da kultura najbrže otvara vrata kvalitetnijoj suradnji dvaju naroda i dviju država na svim ostalim područjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije