Vijesti / Kultura

FOTO Performansom 'Posvećenje proljeća' Ivan Mesek otjerao zimu iz Zagreba!

FOTO Performansom 'Posvećenje proljeća' Ivan Mesek otjerao zimu iz Zagreba!

U petak, 23. ožujka, varaždinski umjetnik Ivan Mesek pred zagrebačkom je publikom u Muzeju suvremene umjetnosti izveo performans 'Posvećenje proljeća', a nakon performansa predstavljena je i Mesekova monografija 'Ivan Mesek'. Završni dio 'Posvećenja proljeća' pripao je bendu Mr.Lee&Ivanesky, koji sačinjavaju Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

- Bilo je ovo prvo i, vjerojatno, zadnje izvođenje ovog performansa. I bilo je odlično. U performasu su sudjelovali i učenici Glazbene škole u Varaždinu na udaraljkama i bubnjevima te na četiri šofara, to su tradicionalni židovski rogovi koje je posudio Davor Bobić. Na kraju je nastpio Mrle na motornoj pili. Bit performansa bila je tjeranje zime - rekao je Ivan Mesek o izvedenom performansu 'Posvećenje proljeća'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon performansa uslijedilo je predstavljanje knjige 'Ivan Mesek'. Riječ je o monografiji koja obuhvaća 25 godina rada Ivana Meseka na području performansa, urbanih intervencija, instalacija i umjetničkih akcija.

Knjigu su predstavili Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a, Branko Franceschi, autor stručnog teksta u monografiji, te Suzana Marjanić, dugogodišnja poznavateljica i pratiteljica umjetničkog djelovanja autora, posebno na području performansa.

- Ova knjiga usredotočena je na Mesekovu umjetnost performansa, videa i instalacija u javnim i galerijskim prostorima, a posvećena je njegovom osobnom nastojanju da se sudbini pasivnog objekta procesa tranzicije suprotstavi kao kreativni kritički subjekt - riječi su Branka Franceschija u uvodu u monografiju 'Ivan Mesek'.

Događanje je završilo koncertom benda Mr.Lee&Ivanesky.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci