Vijesti / Kultura

Izložba 'Grafika kao polje istraživanja' 29. ožujka u Galerijskom centru

Izložba 'Grafika kao polje istraživanja' 29. ožujka u Galerijskom centru

U četvrtak, 29. ožujka, u Galerijskom centru Varaždin održat će se otvorenje izložbe 'Grafika kao polje istraživanja' studentica diplomskog studija Likovne kulture i likovne umjetnosti Umjetničke akademije u Splitu, s početkom u 19 sati.

Na izložbi će se predstaviti Adrijana Divković Mrše, Ana Maria Dellale, Dajana Džafo, Ida Bugarić i Nikolina Ćuk.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Postav izložbe pet mladih autorica objedinjuje radove različitih umjetničkih senzibiliteta i stilova realiziranih kroz tradicionalne i suvremene grafičke medije.

 - Zajednički koncept, odnosno nit koja povezuje radove jest istraživanje različitih mogućnosti grafičkog izraza, kao i eksperimentiranje s različitim grafičkim tehnikama i postupcima. Također, ono što ih međusobno povezuje jest i rad u zajedničkom okruženju grafičkog kabineta koji na ove mlade umjetnice, više nego očito, djeluje poticajno i produktivno - stoji u najavi.

Adrijana Divković Mrše kroz svoje asocijativne prikaze propituje stvaranje paslika i memorija kao konstrukta naših identiteta i poimanja vlastite prošlosti.

Simbolički prikazi emocija u radovima Ane Marie Dellale vizualno su realizirani kroz matrice organa srca i mozga, statičnih i aranžiranih poput mizanscene na kojoj se u otvorima iza svojevrsnih 'vrata' pojavljuju ljudske figure i alati.

Dajana Džafo u svojim radovima istražuje oblike i deformacije mase (tijela) u prostoru kroz izražavanje plastičkih vrijednosti i modelacije volumena.

U svom ciklusu nazvanom Pseudopodije, Ida Bugarić koristeći tradicionalnu grafičku tehniku bakropis, superpozicionira transparentne matrice organskih formi koje evociraju jednostanične životne oblike.

Računalne grafike Nikoline Ćuk nas uvode u svijet prostornih trodimenzionalnih konstrukcija koje stvaraju različite dinamične odnose kroz fraktalno nizanje oblika.

- Iako se radovi svake umjetnice ponaosob mogu sagledati kao cjeline same za sebe, zajedničko im je propitivanje bezvremenih tema; emocija, podsvijesti, uspomena, promjena, rasta i razvoj. Svladavanje grafičkih postupaka i tehnologije, brižljivost izrade matrice i otisaka pokazuju pokazuju zrelost grafičkog izraza ovih mladih autorica i veliku podršku njihovih mentora, kao i potencijal za daljnja istraživanja grafičkog medija i buduće grupne i/ili samostalne izložbe - stoji u najavi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci