Vijesti / Kultura

U četvrtak u Galerijskom centru otvorenje izložbe i multimedijalni performans

U četvrtak u Galerijskom centru otvorenje izložbe i multimedijalni performans

U četvrtak, 12. travnja, s početkom u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin otvara se izložba Vane Gaćine 'Kod', a u sklopu otvorenja održat će se i multimedijalni performans Nikoline Komljenović.

Kod je interaktivna svjetlosno-zvučna instalacija u prostoru. Dvanaest analogno bežičnih senzora zasnovanih na principu električne zavojnice stimuliraju rad i jačinu svjetlosti led dioda koje aktiviraju optičke senzora koji su digitalno povezani sa računalom sa ciljem kreiranja zvuka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pomoću tako nastalog svijetla i zvuka, koristeći se općim zakonitostima uzajamnog djelovanja između tijela i sile, vizalizira se prikaz teorije crnih rupa prilikom apsorbiranja tvari – planete.

Promatrač približavanjem zavojnicama stvara energiju koja je potrebna za aktivaciju bljeska, odnosno led diode. Stalnom promjenom energije mijenja se jačina svjetlosti što optički senzori procesuiraju u zvučne promjene. Raspon amplitude kreće se na udaljenosti promatračeve ruke i zavojnica između 1 centimetra do 15 centimetara.

Multimedijalni performans (trajanje 15-20min)

Unutar instalacije, izvođačica vrši digitalnu intervenciju na prostor sa svrhom prikazateorije crnih rupa prilikom apsorbiranja tvari – planete.

Okruženjem, koje je moguće preoblikovati, otvaramo mogućnost izgradnje novih struktura te estetiziranja funkcionalno neoblikovanih ambijenata. U performansu je zastupljena interaktivnost između izvođačice i audio vizualnog materijala (svijetlo, zvuk), pri čemu izvođačica ostvaruje kontrolu nad tehničkim dijelom izvedbe čime predstavljamo novi izvor estetike te ostvarujemo tzv. human/machine interface (čovjek/mašina međusklopova).

Za razvoj interfejsa koristimo tehnologiju kao kreativni alat tako što razvijamo analogni senzorski sistem koji prati izvođača i kompjuter koji procesuira vizualne u zvučne promjene izazvane prisustvom i pokretom izvođača. KOD nastaje iz potrebe autorskog tima da nastavi i produbi istraživanja te eksperimente u sferi suvremene umjetnosti multimedijialnim spojem suvremenih izvođačkih tehnika i moderne tehnologije.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci