Državni arhiv seli u Centar kreativnih industrija, umjetnici uskoro bez prostora

Varaždinska umjetnica Lila Herceg posljednjih dana intenzivno traži prostor za novi atelje. Ona, kao i još neki umjetnici, do sad je djelovala u sklopu Centra kreativnih industrija u Miškininoj ulici, no od tamo će u dogledno vrijeme morati iseliti. U taj će prostor biti smješten Državni arhiv koji je već počeo pripremne radove za useljenje.

– Prema Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima za smještaj arhiva na području jedinica lokalne samouprave zadužene su jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Varaždin. Kako Grad ne raspolaže prostorom koji je adekvatan za arhiv (po veličini), prije nekoliko godina arhivu je dana zgrada u vojarni u Optujskoj ulici – odgovorili su iz Grada, dodavši da je arhiv do sad bio na tri lokacije te već desetljećima traga za vlastitim prostorom.

– Dolaskom vojske u Varaždin, u veći dio vojarne u Optujskoj, plan da se arhiv trajno smjesti unutar spomenutog objekta je propao, a država je uskočila s alternativnim prostorom u kompleksu Vojne pekare. Kako je Državnom arhivu uz prostor za čuvanje, potreban i prostor za urede, edukaciju, prezentacije i istraživanje – za taj prostor arhiv će koristiti zgrada u kojoj su bili smješteni kreativci, dok će najveća zgrada biti zatvoreni dio arhiva – stoji nadalje u odgovoru Grada.

U tijeku je, dodaju, izrada projektne dokumentacije za uređenje i adaptaciju prostora.

– Centrom kreativnih industrija upravljao je Tehnološki park Varaždin, a svi stanari imali su u ugovoru kaluzulu da, ako dođe do potrebe, moraju u roku 30 dana napustiti prostor. Kako je evidentno došlo do potrebe (jer kompleks je u vlasništvu države, baš kao i vojarna u Optujskoj), stanari su zamoljeni da izađu, tj. da u dogledno vrijeme nađu novi prostor za svoje djelovanje. Zbog razumijevanja važnosti kreativnih industrija, stanari su još uvijek unutra, u dogovoru s Državnim arhivom.

Cilj Grada je što prije obnoviti zgradu kina Dom

Grad Varaždin nadalje ističe da je na vrijeme prepoznao važnost kreativnih industrija za razvoj grada, te je odmah pokrenuo projektiranje zgrade kina Dom te prenamjenu u Centar kreativnih industrija, što se najavaljuje već duže vrijeme.

> KOŠNICA IDEJA Kino Dom postaje dvostruko veće, a kino dvorana odlazi u povijest!

– Važno je napomenuti da su kreativne industrije uvelike neshvaćene, te se često brkaju osnovni pojmovi. Naime, jedno su kulturne industrije, drugo kreativne, treće je kultura, a četvrto umjetnost – ističu.

Upravitelj Centra, Tehnološki park, ide u nadogradnju, tako da ni tamo nema mjesta za stanare, a na upit hoće li i gdje biti smješteni, odgovaraju sljedeće:

– Ono što je cilj i interes Grada jest što prije naći financiranje za zgradu kina Dom te pokrenuti Centar kreativnih industrija. U međuvremenu ćemo raditi na podizanju svijesti o tome što to kreativne industrije jesu, a što nisu, te započeti priču ispočetka jer je šteta da se nije iskoristio potencijal na vrijeme koji je zasigurno postojao.

‘Borimo se za sve državne prostore u gradu’

Problem smještaja arhiva uskoro će biti trajno riješen, a iz Grada poručuju da isto to žele i za Centar kreativnih industrija.

– Sve radimo u suradnji s Ministarstvom državne imovine, Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, Ministarstvom kulture te Ministarstvom gospodarstva, obrtništva i poduzetništva, Državnim arhivom u Varaždinu te Tehnološkim parkom Varaždin.

Također, zbog velike količine nasljeđenih problema, trenutno se zalažemo i borimo za sve državne prostore u Gradu kako se ne bi dogodilo da nam država nešto da na korištenje, Grad ne ispuni očekivanja, pa država to uzme – kako se dogodilo i s vojarnom u Optujskom, ali i s Vojnom pekarom, ali i kako bismo mogli aktivirati dodatne prostore kojih naočigled nedostaje.

Lila Herceg nada se da će se planovi Grada realizirati u što kraćem roku, no do tad intenzivno traga za novim prostorom, no pritom nailazi na probleme.

– Cijene najamnina prostora u užem centru grada, koji iako zjape prazni, su urnebesne. Ipak, nadam se da ću naći prostor po prihvatljivoj cijeni – rekla je, dodavši da će u njemu ima namjeru ‘stvarati i baviti se vizualnom edukacijom’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije