Državni arhiv seli u Centar kreativnih industrija, umjetnici uskoro bez prostora

Varaždinska umjetnica Lila Herceg posljednjih dana intenzivno traži prostor za novi atelje. Ona, kao i još neki umjetnici, do sad je djelovala u sklopu Centra kreativnih industrija u Miškininoj ulici, no od tamo će u dogledno vrijeme morati iseliti. U taj će prostor biti smješten Državni arhiv koji je već počeo pripremne radove za useljenje.

– Prema Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima za smještaj arhiva na području jedinica lokalne samouprave zadužene su jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Varaždin. Kako Grad ne raspolaže prostorom koji je adekvatan za arhiv (po veličini), prije nekoliko godina arhivu je dana zgrada u vojarni u Optujskoj ulici – odgovorili su iz Grada, dodavši da je arhiv do sad bio na tri lokacije te već desetljećima traga za vlastitim prostorom.

– Dolaskom vojske u Varaždin, u veći dio vojarne u Optujskoj, plan da se arhiv trajno smjesti unutar spomenutog objekta je propao, a država je uskočila s alternativnim prostorom u kompleksu Vojne pekare. Kako je Državnom arhivu uz prostor za čuvanje, potreban i prostor za urede, edukaciju, prezentacije i istraživanje – za taj prostor arhiv će koristiti zgrada u kojoj su bili smješteni kreativci, dok će najveća zgrada biti zatvoreni dio arhiva – stoji nadalje u odgovoru Grada.

U tijeku je, dodaju, izrada projektne dokumentacije za uređenje i adaptaciju prostora.

– Centrom kreativnih industrija upravljao je Tehnološki park Varaždin, a svi stanari imali su u ugovoru kaluzulu da, ako dođe do potrebe, moraju u roku 30 dana napustiti prostor. Kako je evidentno došlo do potrebe (jer kompleks je u vlasništvu države, baš kao i vojarna u Optujskoj), stanari su zamoljeni da izađu, tj. da u dogledno vrijeme nađu novi prostor za svoje djelovanje. Zbog razumijevanja važnosti kreativnih industrija, stanari su još uvijek unutra, u dogovoru s Državnim arhivom.

Grad Varaždin nadalje ističe da je na vrijeme prepoznao važnost kreativnih industrija za razvoj grada, te je odmah pokrenuo projektiranje zgrade kina Dom te prenamjenu u Centar kreativnih industrija, što se najavaljuje već duže vrijeme.

> KOŠNICA IDEJA Kino Dom postaje dvostruko veće, a kino dvorana odlazi u povijest!

– Važno je napomenuti da su kreativne industrije uvelike neshvaćene, te se često brkaju osnovni pojmovi. Naime, jedno su kulturne industrije, drugo kreativne, treće je kultura, a četvrto umjetnost – ističu.

Upravitelj Centra, Tehnološki park, ide u nadogradnju, tako da ni tamo nema mjesta za stanare, a na upit hoće li i gdje biti smješteni, odgovaraju sljedeće:

– Ono što je cilj i interes Grada jest što prije naći financiranje za zgradu kina Dom te pokrenuti Centar kreativnih industrija. U međuvremenu ćemo raditi na podizanju svijesti o tome što to kreativne industrije jesu, a što nisu, te započeti priču ispočetka jer je šteta da se nije iskoristio potencijal na vrijeme koji je zasigurno postojao.

Problem smještaja arhiva uskoro će biti trajno riješen, a iz Grada poručuju da isto to žele i za Centar kreativnih industrija.

– Sve radimo u suradnji s Ministarstvom državne imovine, Ministarstvom obrane Republike Hrvatske, Ministarstvom kulture te Ministarstvom gospodarstva, obrtništva i poduzetništva, Državnim arhivom u Varaždinu te Tehnološkim parkom Varaždin.

Također, zbog velike količine nasljeđenih problema, trenutno se zalažemo i borimo za sve državne prostore u Gradu kako se ne bi dogodilo da nam država nešto da na korištenje, Grad ne ispuni očekivanja, pa država to uzme – kako se dogodilo i s vojarnom u Optujskom, ali i s Vojnom pekarom, ali i kako bismo mogli aktivirati dodatne prostore kojih naočigled nedostaje.

Lila Herceg nada se da će se planovi Grada realizirati u što kraćem roku, no do tad intenzivno traga za novim prostorom, no pritom nailazi na probleme.

– Cijene najamnina prostora u užem centru grada, koji iako zjape prazni, su urnebesne. Ipak, nadam se da ću naći prostor po prihvatljivoj cijeni – rekla je, dodavši da će u njemu ima namjeru ‘stvarati i baviti se vizualnom edukacijom’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije