Vijesti / Kultura

PREDSTAVLJANJE Varaždinske barokne večeri novi most suradnje Hrvatske i Japana

PREDSTAVLJANJE Varaždinske barokne večeri novi most suradnje Hrvatske i Japana

Predstavnicima diplomatskog zbora, kulturnog života i novinarima u Tokiju predstavljen je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske program 48. Varaždinskih baroknih večeri čija je zemlja partner ove godine Japan.

Dobrodošlicu uzvanicima poželio je hrvatski veleposlanik N. E. Dražen Hrastić, a uzvanicima se obratio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iako nas dijeli velika udaljenost u kilometrima, mi pronalazimo s lakoćom mnoge elemente povezanosti, posebice u umjetnosti. Jedna od tih poveznica je svakako glazba, taj univerzalni jezik umjetnosti i kulture koji spaja ljude na različitim krajevima svijeta. Suradnja na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima bit će prilika da pomoću glazbe učvrstimo naše dugogodišnje prijateljske veze i bliskost koju smo naročito osjetili u zahvalnosti japanskog naroda za pomoć i podršku poslanu iz Hrvatske žrtvama katastrofalnog potresa i tsunamija - istaknuo je gradonačelnik Čehok koji je predstavio varaždinsku povijest i sadašnjost, dodavši i kako varaždinska Glazbena škola ove godine slavi 190. obljetnicu i upravo je ona bila temelj baroknog festivala.

Pohvalio se gradonačelnik i velikim brojem studenata u Varaždinu, nagradama gradu i njegovim stanovnicima, te festivalima i uputio zahvalu što će publika baroknog festivala ove godine imati prigodu pozdraviti neke od najboljih japanskih glazbenika i pokazati njima i gostima Festivala otvorenost i gostoljubivost Varaždina i njegovih stanovnika.

Program 48. Varaždinskih baroknih večeri predstavio je Raymond Rojnik, organizator Festivala, ističući kako su Barokne večeri jedan od 30 najvažnijih festivala u Europi koji nose EFFE lebel i jedan od najvećih svjetskih festivala specijaliziranih upravo za ranu glazbu.

- Naš je slogan 'Više od glazbe' i u dva tjedna festivala publici donosimo više od 30 koncerata s predstavljanjem više od stotinu glazbenika iz cijeloga svijeta. Ove smo godine posebno ponosni što imamo prilogu ugostiti u našem gradu Hidemija Suzukija, vrhunskog japanskog glazbenika i njegov orkestar Libera Classica koji će svirati na otvorenju 48. Varaždinskih baroknih večeri, a i dan kasnije u biseru našeg kraja dvorcu Trakošćan. Vokalni ansambl Le Fonteverde predstavit će se u našem divnom kazalištu, a tijekom Festivala počastit ćemo publiku s brojnim glazbenim baroknim poslasticama. Baroknom će glazbom ponovno oživjeti gradske palače i crkve i nesumnjivo će i ove godine naši gosti uživati. Ovogodišnji će festival biti i u znaku obilježavanja 25. godine uspješnih diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana - istaknuo je Rojnik.

U glazbenom dijelu predstavljanja VBV-a u hrvatskom veleposlanstvu nastupili su violinistica Matoka Sato i pijanistica Hiroko Sato, a u svom govoru jedan od najboljih japanskih glazbenika Hidemi Suzuki istaknuo je kako je počašćen što će nastupiti na tako uglednom festivalu kao što su Varaždinske barokne večeri.

- Ponosni smo što smo predstavili Varaždinske barokne večeri u dalekom Japanu i što smo bili uistinu toplo primljeni. Uzvanici na promociji pokazali su velik interes za naš barokni festival i bit će nam dragi gosti u baroknom Varaždinu na pragu jeseni - zaključio je ravnatelj VBV-a Davor Bobić.

Uzvanicima na promociji podijeljeni su letci s programom 48. Varaždinskih baroknih večeri, turistički materijali na japanskom jeziku, suveniri varaždinskog kraja, prikazan im je i film Čarobna škrinja, a druženje je nastavljeno uz zakusku s hrvatskim specijalitetima.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok razgovarao je s brojnim japanskim novinarima, a Varaždin će biti predstavljen i jednoj od najpoznatijih publikacija, dvojezičnom časopisu Japan and The World koji izlazi u milijunima primjeraka.

U varaždinskom izaslanstvu je i predstavnik Kluba mecena VBV-a Davor Kolarek.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci