Vijesti / Kultura

PRVIJENAC Ivančanin Dario Harjaček objavio roman 'Sanjica Lacković'

PRVIJENAC Ivančanin Dario Harjaček objavio roman 'Sanjica Lacković'

Poznati hrvatski redatelj Dario Harjaček, rođeni Ivančanin koji je gimnazijsko obrazovanje stekao u Varaždinu, objavio je svoj prvi roman 'Sanjica Lacković'.

- Čini mi se da sam osamljenik, fokusiran uglavnom na ono što želim reći. U tom smislu izlazak svog romana ne tumačim kao ulazak na 'književnu scenu' već produbljivanje onih tematskih polja koja su i dosad bila moja temeljna preokupacija - rekao je Harjaček za Jutarnji list.

> Dario Harjaček napadnut i popljuvan zbog majice s motivom srpa i čekića

Ističe Harjaček kako je pisanje za njega neka vrsta klasnog 'outanja'.

- Odrastajući u poprilično okrutnom okruženju varaždinskog 'naselja iza tvornice tekstila', kako ga od milja zovem u romanu, shvatio sam kako mi je literatura jedini spas od stvarnosti u koju se nisam uklapao.

U romanu se osjeća i 'duh vremena' u kojem je sam autor i živio.

- U 'Sanjici Lacković' osjeća se duh punka, punk-rocka, grungea, svega onoga što je tijekom mojih formativnih godina bio zvuk otpora prema sivoj stvarnosti grada koji je izjedala tranzicija. Devedesete su za mene bile godine kad je samo vrisak čovjeka mogao držati budnim. Ja sam taj vrisak prepoznavao u rock'n'rollu. Smatram da je rock'n'roll prva velika, važna kultura iznikla 'od ispod' - dodaje Dario.

Cijeli intervju možete pročitati na poveznici u nastavku - PRVI ROMAN OSEBUJNOG KAZALIŠNOG REDATELJA 'U 'Sanjici Lacković' osjeća se duh grungea i svega onoga što je bio zvuk otpora prema sivoj stvarnosti'

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!