REFORMISTI Kandidat za župana Čačić predstavio zamjenike i program, evo detalja

‘Čačić – župan. Stav i rezultati!’ geslo je pod kojim je danas, 28. travnja, Reformist Radimir Čačić, kandidat za župana na predstojećim lokalnim izborima, predstavio svoj program.

Ujedno su predstavljeni i Čačićevi zamjenici – Tomislav Paljak i Robert Vugrin, te lista za Županijsko vijeće.

– Krajnje jednostavno je biti kandidat za župana Varaždinske županije. Naime, proteklih osam godina je aktualni župan ostvario samo jedan projekt – jajomat. Sve što napravimo bit će bitno bolje – kazao je Čačić, dodavši kako je program ‘spektar socijalnih, infrastrukturnih programa, s posebnim naglaskom na visoko školstvo, ali i zdravstvo’.

Na početku izlaganja ovaj je kandidat za župana istaknuo projekte koje je napravio dok je od 2005. do 2008. godine bio varaždinski župan.

– Besplatan prijevoz za sve srednjoškolce smo osigurali, za vrijeme mog mandata, prvi u Hrvatskoj, iako se sada time ponosi Štromar. Sagrađene su i obnovljene 34 škole i sportske dvorane. Osim toga, s radom je započela Slobodna zona Trnovec, osnovana je Azra (prva razvojna agencija u Hrvatskoj – samo su neki od projekata koje je Čačić naveo.

– Rezultati navedenog su bili ti da je čak 94 posto djece pohađalo jednosmjensku nastavu, a udvostručen je i broj upisanih na fakultete. Osim toga, bili smo prva županija po konkurentnosti, a povučeno je i mnogo sredstava iz EU fondova. Nažalost, sad smo po tome pri samom dnu – izložio je Čačić.

Naglasak na mladim obiteljima i umirovljenicima

Nakon što je usporedio stanje kakvo je bilo prije, a kakvo sad, predstavio je program s kojim 21. svibnja izlazi pred birače.

– Naglasak je stavljen na mlade obitelji, ali i umirovljenike, osjetljive socijalne skupine. Želimo povećati broj djece u vrtićima, čija bi maksimalna cijena iznosila 500 kuna, dok bi za drugo dijete vrtić bio besplatan, dok bismo umirovljenicima pokrili dio troškova režija.

Čačić je istaknuo kako je potrebno izgraditi preostale škole i dvorane, ‘prvenstveno europskim novcem ili modelom JPP-a’.

– Osim toga, potrebno je izgraditi objekte Sveučilišta Sjever i Kampusa na Dravi. FOI-ju svaka čast, ali mislim kako bismo trebali razvijati Sjever, tako da smatram kako Kišić, Štromar i Habijan u svom programu, što se tog dijela tiče, imaju potpuno promašen koncept.

Zdravstvo

Osvrnuo se Čačić i na zdravstvo, točnije, projekte vezane uz Opću bolnicu Varaždin – izgradnju kirurgije, hitnog prijema, ali i dnevne bolnice.

– Novi Marof treba postati palijativni centar, u Klenovniku je potrebno realizirati projekt respiratornog centra, dok je za Varaždinske Toplice važan spinalni centar. U Toplicama je potrebno i povezati zdravstvo s turizmom čime dobivamo međunarodni projekt – kazao je.

Infrastrukturni projekti

– Brze pruge su budućnost, tako da je u programu obnova željezničke infrastrukture, nakon čije bi se realizacije iz Varaždina do Zagreba vlakom stiglo za 40 minuta.

Čačić je rekao i da će nastaviti, točnije, realizirati projekt Aglomeracije kojem je do sad najveća prepreka bila ‘nesposobnost sadašnje županijske vlasti’.

– Župan mora surađivati s predsjednikom i potpredsjednicima Vlade, a ne stajati pred vratima ministra – kazao je Čačić aludirajući pritom na Štromara.

Turizam, Centar izvrsnosti Nikola Tesla

U svoj je program uvrstio i turizam (iskorištavanje potencijala ovog kraja), ali istaknuo i nešto ‘najfascinantnije što je vidio’.

– Potrebno je na područje Dravskog parka, u suradnji sa Sveučilištom Sjever, realizirati projekt Centra izvrsnosti Nikola Tesla, po fascinantnom modelu Koeprnikovog centra koji sam vidio u Varšavi – zaključio je.

Paljak i Vugrin zamjenici

Tomislav Paljak, kandidat je za prvog dožupana. On je diplomirani učitelj koji živi u Sračincu, a u Reformistima je gotovo od početka te će u Županiji biti zadužen za obrazovanje.

Robert Vugrin, drugi zamjenik župana, bit će zadužen za resor financija, u čemu je kompetentan s obzirom da je iskustvo stekao radeći u najvećim europskim tvrtkama.

Predstavljena je i lista za Županijsko vijeće na kojoj je 17 žena, a čiji je nositelj Radimir Čačić.

Osim njega na listi su: Tomislav Paljak, Robert Vugrin, Natalija Martinčević, Zlatko Koračević, Krešimir Horvat, Roman Strelec, Željko Šprem, Vlasta Cindrić, Davor Golub, Nenad Koščak, Velimir Sekol, Kristijan Hublin, Zlatko Božinić, Mihael Liber, Predrag Hrman, Nadica Crnković, Stjepan Lončar, Dragutin Vidović, Borko Mikić, Branko Kežman, Mirko Šemiga, Robert Vrtar, Martina Juriša, Mira Letić, Vladimir Kozjak, Biserka Stančin, Danijel Mesek, Lidija Skupnjak, Ivana Borovec, Mirjana Soldatek, Darko Detelj, Tajana Kranjčec, Ivana Golubić Horvat, Pavo Ćurić, Nikolina Magić-Lilek, Jelena Bunić, Petra Oreški, Nada Karažinec, Adela Jozipović i Valerija Paljak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije