Vijesti / Izbori 2017.

'Nedopustivo je da Varaždinci po svoju zdravstvenu skrb idu u susjedne županije'

'Nedopustivo je da Varaždinci po svoju zdravstvenu skrb idu u susjedne županije'

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, Damir Habijan, zajedno s kandidatima za zamjenike, Sanjom Zember i Denisom Čupićem, održao je konferenciju na kojoj  se osvrnuo na zdravstvo u Varaždinu.

- Javna objava SDP-ovog kandidata Alena Kišića, u kojoj se referirao na 'Zdravstvo ne može čekati', u toj objavi navodi svoju ideju i viziju razvoja Opće bolnice Varaždin. Ovom prilikom moram naglasiti da sam iznenađen da se deset dana prije izbora, a nakon što je prošlo četiri godine njegovog mandata kao zamjenika župana Varaždinske županije, kao osoba koja je nadležna za zdravlje, sada javlja na tu temu - rekao je Habijan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nastavlja kako Kišić u svojoj izjavi kaže da je Općoj bolnici Varaždin potrebna hitna, dnevna bolnica, magnetska rezonanca i CT uređaj.

- Prvo hitna u Općoj bolnici Varaždin postoji, a pretpostavljam da misli na objedinjen hitni bolnički prijem, projekt koji je pokrenut za mandata Sanje Zember, bivše ravnateljice Opće bolnice isto kao i dnevna bolnica, a CT uređaj u bolnici postoji. Što se tiče magnetske rezonance, volio bih da je ta energija i volja sadašnjih kandidata za gradonačelnike postojala i u vrijeme kad je bivša uprava na čelu s doktoricom Sanjom Zember organizirala i veliki humanitarni koncert.

Dodaje kako ga je iznenadilo da nitko od članova Upravnog vijeća SDP-a, nitko formalno od strane županije kao osnivača Opće bolnice Varaždin nije bio prisutan, a kamoli da je barem dijelom donirao sredstva za nabavku iste.

'Prioritet je osmisliti dobar projekt i aplicirati prema EU sredstivma'

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, Sanja Zember, kaže kako je nepobitna činjenica da se pružanje zdravstvene usluge bolesnicima vrlo teško odvija u arhitektonski i infrastrukturno lošim prostorima.

- Mogućnost dobivanja financijskih sredstava iz EU fondova bila je prilika Općoj bolnici Varaždin da upravo realizira hitni objedinjeni bolnički prijem ulaganje u dnevne bolnice jednodnevne kirurgije. Prioritet je osmisliti dobar projekt i nakon toga aplicirati prema EU sredstvima. 

Ne samo da je prioritet objedinjeni bolnički prijem ulaganje u dnevne bolnice jednodnevne kirurgije, kaže Zember, već je nužan i novi centralni operacijski blok, ulaganje u prostore transfuzije, nove sterilizacije, jedinice intenzivnog liječenje i psihijatrije kao prostore fizikalne medicine. 

- Druga ključna činjenica je kadrovska održivost zdravstvenog sustava po pitanju odlaska liječnika. To nije samo problem varaždinske bolnice, to je problem svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Potrebne su stimulativne i proaktivne mjere kako bi se održao zdravstveni sustav.

Grad Varaždin nikada nije imao pravu podršku županijske vlasti

Kandidat za zamjenika, Denis Čupić, kaže kako se Kišić odjednom počeo zalagati za zdravstvo. 

- Grad Varaždin nije direktno nadležan za Opću bolnicu Varaždin, kao ni za pitanje zdravstva, no Grad može i mora biti sukreator, a Varaždinska županija mora prihvatiti Grad Varaždin kao pravog partnera. Grad Varaždin u ovoj županiji nikada nije imao pravu podršku županijske vlasti.

Kaže kako župan Štromar ponovo na velika vrata spominje CETC koridor, a zaboravio je da je Varaždinska županija bila potpisnik upravo tog koridora 2008. godine, dok su 2012. sve aktivnosti zamrle i sada ponovo najavljuje taj koridor kao veliku šansu županije.

- Taj koridoror i vraćanje HŽ infrastrukture, povezivanje Varaždina na prometnim pravcima je dio našeg programa. Zahvalni smo što su župan Štromar i njegov zamjenik Kišić pročitali naš program, ali bi isto tako bili zahvalni da su takav program provodili zadnje četiri godine.

Jedina stvar gdje su oni htjeli pozicionirati Varaždin kao centar Sjevera, kaže Čupić, je kad su preimenovali Slobodnu zovu Varaždin u Zonu Sjever.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci