Vijesti / Vino i hrana

u varaždinskim toplicama

DANI HRVATSKOG KULINARSTVA Marin Pozder iz restorana Bedem osvojio drugo mjesto

DANI HRVATSKOG KULINARSTVA Marin Pozder iz restorana Bedem osvojio drugo mjesto
Hrvatski kuharski savez

Zadnji natjecateljski dan 13. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti.

Hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama ovaj je tjedan bio domaćin 13. Dana hrvatskog kulinarstva na kojima su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari. 

Kulinarsko je druženje započelo u ponedjeljak Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara, učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola, a oni su svoje znanje pokazali u dvije kategorije.

U slastičarskoj kategoriji pobjedu je odnijela Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek pod mentorstvom Ivana Kelave. Kuharsko prvo mjesto pripalo je dvojcu iz Turističko ugostiteljske škole Split, Ivanu Šariću i Josipu Buzovu pod mentorstvom Ivana Romca. Svoje su znanje pokazali i njihovi kolege, profesionalni kuhari i slastičari.

Državna prvakinja u slastičarstvu za 2019. godinu proglašena je Sandra Jadek iz Udruge ugostitelja grada Orahovice, a prvakinja Hrvatske u kuharstvu nakon pokazanog znanja u tri kategorije postala je Ana Marija Stanković iz Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije, a drugo mjesto zauzeo je Marin Pozder iz varaždinskog restorana Bedem.

Zadnji natjecateljski dan 13. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti. Naime, mladi kuhar Jurica Obrol iz šibenskog restorana Pelegrini i njegov pomoćnik Matija Roso postali su predstavnici Hrvatske na Europskom kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na najprestižnijem kulinarskom natjecanju, Bocuse d'Or u Lyonu u Francuskoj. 

- Bocuse d'Or prestižno je natjecanje, a ne usudi se svaki kuhar pristupiti takvom izazovu. Na natjecanju kuha se pred publikom od nekoliko tisuća gledatelja, u uvijetima na koje se treba naviknuti. Od više od dvjesto kuhara koji su u Hrvatskoj mogli pristupiti ovom izazovu, samo je Jurica hrabro pokazao svoje znanje - pojasnio je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza. 

Na sudjelovanje u ovogodišnjoj selekciji Hrvatske za europsko natjecanje za Bocuse d'Or pozvani su svi kuhari iz restorana s Michelin zvjezdicom ili Michelin preporukom te dosadašnji kuharski prvaci Hrvatske, a u svibnju, nakon Europskog natjecanja u Estoniji, saznat ćemo hoće li Jurica Obrol hrvatske boje braniti i na finalnom natjecanju u Lyonu.

- Hrvatska je svjetska velesila u turizmu, a ključna komponenta turizma je kulinarstvo. Ja nikad nisam video zemlju koja ima tako kvalitetnu I raznoliku gastronomiju. Spadamo u desetak najjačih kulinarskih nacija svijeta i na tome vam svima čestitam - obratio se župan Varaždinske županije Radimir Čačić okupljenima na 13. Danima hrvatskog kulinarstva.

Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari mogli su sudjelovati i u radionicama kuhara Branka Ognjenovića na temu 'Crveno meso i njegova primjena u kulinarstvu' te radionici Josipa Bošnjaka na temu 'Osnove puhanog i vučenog šećera'.

Manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva 2019. pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva turizma s ciljem popularizacije kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napredka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.

- Nakon ovogodišnje manifestacije potrebno je skupiti dojmove i početi s pripremama 14. Dana hrvatskog kulinarstva. Veselimo se pratiti Juricu na Bocuse d’Or natjecanju, čeka ga najveći ispit karijere. Nadamo se da će se kroz ovu ali i druge manifestacije i aktivnosti Saveza popularizirati kuharska i slastičarska struka te da će narednih godina biti još više interesa za profesionalna kulinarska natjecatelja kao i većeg interesa mladih za ovu prekrasnu struku, jer bez ovakvih kulinarskih majstora, nema ni turizma - dodao je Aleksandar Vucković iz Hrvatskog kuharskog saveza. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video