Vijesti / Vino i hrana

NE VOLI HLADNJAK

Namirnica zlata vrijedna: Znate li kako pravilno skladištiti luk?

Namirnica zlata vrijedna: Znate li kako pravilno skladištiti luk?
Ilustracija

Luk je neizostavni sastojak u kuhinjama diljem svijeta. Jelima daje bogatsvo okusa, a ljudima čuva zdravlje...

Na njemu dinstamo, pečemo ga u pećnici, pohamo, karameliziramo, konzerviramo, kuhamo u juhi, svježeg režemo za salatu - plačući pritom. Zbog njegovog intenzivnog mirisa i arome ne bi ga trebalo držati s ostalim povrćem. 

  • Luk vol suha i mračna mjesta

Prvo pravilo skladištenja luka je da ga držimo na suhom i mračnom mjestu, osobito ako imamo veće količine pa luk dugo treba ostati svjež. Skladištenje na tamnom i prozračnom mjestu idealna je opcija.

  • Košara ili kartonska vrećica

Skladištenje luka u pletenoj košari ili kartonskoj vreći puno je bolje od spremanja u najlonsku vrećicu jer osigurava cirkuliranje zraka te sprječava truljenje. Dobro funckionira i skladištenje luka u bilo kojem drugom prirodnom materijalu.

  • Hladnjak ne dolazi u obzir

Držanje luka u hladnjaku uništava i aromu i teksturu ove namirnice. Temperatura u hladnjaku je preniska za luk, a vlaga previsoka te će luk omekšati i izgubiti na kvaliteti.

  • Osim kod narezanog luka

Narezani luk se čuva u hladnjaku, no u dobro zatvorenoj posudi kako se ne bpo ostalim naimirnicama širio njegov miris.  

Luk je izuzetno zdrava namirnica pa bi ga trebalo redovito konzumirati usprkos njegovom mirisu. Jača imunitet, ima antikancerogeno djelovanje zahvaljujući polifenolu kvercetinu.

Čuva i zdravlje kostiju, srca i krvnih žila te bubrega. Odličan je dijuretik, čuva zdravlje crijeva i pomaže regulirati probavu. Bezbroj je razloga zbog kojih bi ga trebalo redovito jesti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video