Vijesti / Vino i hrana

BITAN JE TAJMING

Znate li kada je najbolje jesti ugljikohidrate?

Znate li kada je najbolje jesti ugljikohidrate?
Ilustracija

Odgovor nije jednoznačan, već ovisi o tome što nam je cilj i kako tijelo reagira na ugljikohidrate...

Ugljikohidrati su u jednom trenutku zasjeli na sam vrh crne liste pa ih mnoge dijete ne sadrže. No, ugljikohidrati su kao i proteini važni za zdravo funkcioniranje organizma.Bitno je da su složeni i da ih konzumiramo u pravo vrijeme. 

Nakon što ih pojedemo u ukusnom rižotu ili kruhu, tijelo ugljikohidrate kreće pretvarati u šećere (glukozu), odnosno energiju za stanice. Višak glukoze odlazi u jetra i mišiće kao gorivo za kasnije (glikogen) ili se pak pretvara u masnoće. 

Mark Hyman, direktor Kliničkog centra za funkcionalnu medicinu u Clevelandu i autor knjige 'Food: What the Heck Should I Eat?' za Huffpost je odgovorio na pitanje kada je najbolje jesi ugljikohidrate.

Odgovor nije jednoznačan, već ovisi o tome što nam je cilj - želimo li skinuti kilograme, pripremiti se za maraton ili izgraditi mišiće? Također je bitno utvrditi kako naše tijelo reagira na ugljikohidrate. Kako se osjećamo nakon što ih pojedemo? Jesmo li umorni i bez energije ili nam nisu teško pali?

Ukoliko smo nakon  unosa ugljikohidrata umorni, bilo bi dobro da ih jedemo u malim količinama nekoliko puta na dan. Ukoliko želimo skinuti kilograme ili se bavimo napornim treninzima dobro je obratiti pozornost na to kada jesti ugljikohidrate.

Bilo bi najbolje jesti ih u onim danima kada imamo intenzivnije i dulje treninge (za optimiziranje energije i poboljšanje rezultata), a u manje aktivnim danima ih izbjegavati (tada će tijelo posegnuti za rezervama iz masti). 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video